Ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού και προόδου για την Ελλάδα περιγράφει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια η γενική γραμματέας Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα, μιλώντας στο «Μανιφέστο», υπογραμμίζει δε ότι η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρη πως θα αρθούν οι επιφυλάξεις των πολιτών που δεν έχουν ακόμη πεισθεί όταν θα δουν στην πράξη ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποβαίνει κυρίως σε όφελος των παιδιών. Την ίδια ώρα, προαναγγέλλει την επέκταση του Panic Button σε όλη τη χώρα και συμπληρώνει πως το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έμφαση στον μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό. 

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ξεκινήσει, ενώ το νομοσχέδιο πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή. Ποια είναι η θέση σας; 

Η ισότητα στο γάμο είναι ένα βήμα εκσυγχρονισμού και προόδου για τη χώρα μας, ωστόσο το παρόν νομοθέτημα εγείρει και ερωτήματα που έχουν κυρίως αξιακό φορτίο. Αναγνωρίζουμε την ελευθερία της επιλογής και του αυτοπροσδιορισμού σε κάθε πολίτη; Σεβόμαστε την αυτονομία του; Αποδεχόμαστε ότι η ισότητα είναι μια απόλυτη αρχή που δεν συνδυάζεται με κανένα «αλλά»; Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που, επιτέλους, θα γυρίσει σελίδα η χώρα μας. Είμαι σίγουρη ότι οι επιφυλάξεις των πολιτών που δεν έχουν ακόμη πειστεί θα αρθούν όταν θα δουν στην πράξη ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποβαίνει κυρίως σε όφελος των παιδιών που θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον αγάπης και φροντίδας από τους γονείς τους. Το ότι οι γονείς είναι ομόφυλοι δεν τους κάνει λιγότερο επαρκείς. Η επικαιρότητα είναι γεμάτη με ειδήσεις για βία μέσα σε «παραδοσιακές» οικογένειες. Οικογένεια είναι όπου τα μέλη της συνδέονται με δεσμούς αγάπης και σεβασμού. Και αυτό δεν επηρεάζεται από το φύλο των γονέων. 

Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα γενικευμένο και ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο με ολέθριες επιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα πολλές τέτοιες υποθέσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πώς μπορεί να σπάσει η σιωπή; 

Η σιωπή σπάει όταν σπάνε τα στερεότυπα. Ο σεξισμός, ο μισογυνισμός, ο αυταρχισμός δημιουργούν εύφορο έδαφος για τη βία κατά των γυναικών, η οποία είναι δίπλα μας. Τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι θύματα κακοποίησης. Ο αριθμός των καταγγελιών στη γραμμή SOS για το έτος 2023 είναι 8.575 περιπτώσεις, εκ των οποίων το 70 % περίπου αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το τηλέφωνο για βοήθεια σηκώνει κυρίως η ίδια η ωφελουμένη σε ποσοστό 74%, ενώ σε ποσοστό που αγγίζει το 26% κάποιο τρίτο πρόσωπο. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαθέτει ένα δίκτυο 65 δομών. Εχουμε 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. 

Ισότητα στην εργασία. Πρόκειται για μια συζήτηση που απασχολεί και δεν είναι σημερινή. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η κυβέρνηση; Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί; 

Η ισότητα παντού είναι ο στόχος μας για τους άνδρες και τις γυναίκες, άρα ισότητα και στην αγορά εργασίας. Οταν όμως οι γυναίκες επωμίζονται τα περισσότερα βάρη για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, είναι προφανές ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης με τους συζύγους, τους αδελφούς, τους φίλους, τους συναδέλφους τους. Αρα δεν έχουν τους ίδιους μισθούς, δεν έχουν την ίδια σύνταξη, κατά συνέπεια οι ανισότητες εντείνονται. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υλοποιεί δράσεις και πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Θα αναφέρω ειδικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που είναι ήδη ενεργό και για το οποίο λεπτομέρειες υπάρχουν στο https://ntantades.gov.gr/. Σκοπός μας είναι ακριβώς η στήριξη των οικογενειών και ειδικότερα των μητέρων που αναζητούν και χρειάζονται φροντίδα για παιδιά 6 μηνών έως 2,5 ετών. 

Ποιες θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υλοποιεί σειρά πολιτικών και δράσεων, οι οποίες ενισχύουν και στηρίζουν σθεναρά τις υπάρχουσες δομές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί συστάδα νέων πρωτοβουλιών. Επέκταση του Panic Button σε όλη τη χώρα, καθώς μπορεί με το «πάτημα» ενός κουμπιού στο κινητό της η γυναίκα να σώσει τη ζωή της, ειδοποιώντας την Αστυνομία. Επιπρόσθετα θα ήθελα να αναδείξω και να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της συναίνεσης στις σχέσεις των ανθρώπων και στην αντίστοιχη καμπάνια. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την έννοια της συναίνεσης είναι στις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έμφαση στον μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό, με βιωματικές δράσεις που θα ξεκινήσουν τη δημόσια συζήτηση για τη συναίνεση «Ας μιλήσουμε για το ΝΑΙ» («Let’s talk about YES»), αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.