Πέντε έρευνες κοινής γνώμης μέχρι σήμερα ( Metron Analysis, Opinion Poll, Alco, Pulse , Marc) μετά το Πάσχα ,καταλήγουν ουσιαστικά στα ίδια συμπεράσματα. Δείχνουν ότι η Ν.Δ εμφανίζει μια μεγάλη κάλυψη των απωλειών που είχε εμφανίσει λόγω των Τεμπών της τάξης του 65%-70% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.



Σημειώνεται δε ιδιαίτερα ότι η διερεύνηση των προθέσεων των αναποφάσιστων μας φέρνει μπροστά στο συμπέρασμα ότι η Ν.Δ ενώ ανοίγει ήδη σημαντικά την διαφορά η οποία φτάνει το 6%-6.5% από το ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει ταυτόχρονα μεγαλύτερα αποθέματα σε σχέση μ΄αυτόν. Υπάρχει δηλαδή μια δυναμική παραπέρα ανάκαμψης των ποσοστών της και διεύρυνσης του προβαδίσματος. Σ΄αυτό συντελεί και η διόρθωση σε όλα τα μεγέθη που είχαν « πειραχτεί» στο πρώτο διάστημα μετά τα Τέμπη ( καταλληλότητα για Πρωθυπουργός , ικανοποίηση από κυβερνητικό έργο, παράσταση νίκης κ.λ.π) τα οποία επιστρέφουν στα προ Τεμπών επίπεδα. . Στην ερώτηση δε για το τι θα ψήφιζαν σε δεύτερες εκλογές ( έρευνα OPINION POLL) η επίδοσή της στην πρόθεση ψήφου δείχνει επί των εγκύρων στο 35.6% , διευρύνοντας την διαφορά στο 7.1% από το 6.2% των πρώτων εκλογών , δείχνοντας ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ δεν είναι πια κάτι τόσο μακρινό όπως περιγραφόταν ένα μήνα πριν.



Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας διανύσει μια σημαντική ανοδική πορεία μέσα στο 2022, φαίνεται τώρα να έχει μπλοκάρει. Δυσκολεύεται να απευθυνθεί σε νέα και ιδιαίτερα τα κεντρώα ακροατήρια, ενώ χάνει δυνάμεις προς Κ.Κ.Ε, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ , ΜΕΡΑ 25 κ.λ.π . Σ΄αυτά τα προβλήματα προστίθενται όμως και νέα. Οι τελευταίες δηλώσεις του Γ.Βαρουφάκη « τινάζουν στον αέρα » την όποια πρόταση για « προοδευτική διακυβέρνηση» και αυτό του δημιουργούν δύο επιπλέον πονοκεφάλους: Ουσιαστικά « ξεμένει» από εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ενώ είναι ορατή η προσπάθεια διεμβολισμού από τον Βαρουφάκη του ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του και στα πιο αριστερά, αντισυστημικά τμήματά του. Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι η πρωτιά παίζεται και ότι δεν προκύπτει Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν πάρουμε τις πιο ισχυρές προβλέψεις για τις εκλογικές τους επιδόσεις ( αν ασφαλώς ήθελε και το ΠΑΣΟΚ), ο ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο από ένα μήνα από τις εκλογές μένει χωρίς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Πρόκειται για κορυφαία εξέλιξη, με λογικά αναμενόμενες παρενέργειες στα ποσοστά των πρώτων εκλογών.Ωστόσο, μένει να το παρακολουθήσουμε δημοσκοπικά , να δούμε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που σε πρώτη φάση αμήχανα προτείνει σχηματισμό δια της ανοχής κομμάτων που κι αυτήν την αρνήθηκαν άμεσα Κ.Κ.Ε και ΜΕΡΑ 25.



Αν δε οδεύσουμε σε μια πορεία που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσουν προβλήματα και η Ν.Δ πετύχει μια νίκη με μεγάλη διαφορά της τάξης του 6%- 7% όπως καταγράφεται τώρα, τίποτα δεν αποκλείει οι δεύτερες εκλογές να πραγματοποιηθούν με εντελώς άλλους όρους. Εκεί που περιμέναμε μια μάχη των «δύο μεγάλων» που θα πίεζε λίγο ή πολύ τα μικρότερα κόμματα, να έχουμε ένα τοπίο στο οποίο ο δεύτερος των πρώτων εκλογών και πιθανότατα μακριά από τα ποσοστά του το 2019 να μετατραπεί σε χώρο αλίευσης ψήφων από το ΜΕΡΑ 25 αντισυστημικών , το Κ.Κ.Ε αριστερών , αλλά και το ΠΑΣΟΚ για τους πιο συστημικούς ή τους κεντρώους ψηφοφόρους.



Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δυσκολεύεται να ξεφύγει από ένα σπιράλ καθόδου που εμφάνισε κατά το 2022 , αν και σταθεροποιείται σχετικά και φαίνεται ότι υπάρχει ζωτικός χώρος προς τον οποίο μπορεί να απευθυνθεί. Ωστόσο η πρότασή του δεν φαίνεται να πείθει. Έτσι ουσιαστικά « κερδισμένοι» σ΄αυτό το διάστημα εμφανίζονται το Κ.Κ.Ε, το ΜΕΡΑ 25 και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ) που μένει πια να δούμε την απόφαση του Άρειου Πάγου ), έχοντας αυξήσει τα ποσοστά τους. Η γκρίζα ζώνη αν και μειώθηκε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την αμέσως μετά , βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα της τάξης του 14.5%. Οι αναποφάσιστοι είναι 10.3%.



Πράγματι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε εντυπωσιακά, με εκπλήξεις και νέα δεδομένα. Ας την παρακολουθήσουμε...

*Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Aναλυτής