«Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πάμε σε εκλογές που λογικά η πρωτιά είναι σχεδόν δεδομένη» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, συνήθως σημειώνονται κάποιες οριακές αλλαγές «χωρίς μεγάλες αναταράξεις», προσέθεσε ο κ. Ζούπης.

«Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μέσα από συνεχείς έρευνες είδαμε πώς μεταβαλλόταν τo πολιτικό σκηνικό. Είδαμε όμως η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί το προβάδισμά της και θα έλεγα ότι στο τελευταίο κύμα πριν το Πάσχα φαινόταν μία τάση, περίπου ένα 40%-50% των απωλειών που είχε, να το επανακτά και άρα να διευρύνεται η διαφορά στην εκτίμηση περίπου στις 5- 5,5 μονάδες» σημείωσε ο κ. Ζούπης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «ελληνικό δημοσκοπικό παράδοξο». «Από το 2016, η Νέα Δημοκρατία προηγείται. Εάν δε, πάμε σε κυβερνητική θητεία, συνεχίστηκε αυτό το προβάδισμα και μάλιστα πολλές φορές έφτασε σε υψηλά διψήφια. Έχουμε περάσει διάφορες κρίσεις, διάφορα γεγονότα, η διαφορά μπορεί να μαζευόταν, να ψαλιδιζόταν, ποτέ το δεύτερο κόμμα δεν έφτανε σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο και αυτό συνδέεται τόσο με τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να πείσει ότι έκανε τη δουλειά της γενικά σωστά, με αδυναμίες, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με εγγενείς αδυναμίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικά της αντιπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπης.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι ένα κόμμα με δυνατό φίνις». «Αλλά μην ξεχάσουμε ότι παρά το δυνατό φίνις, απλά οι 9,5 μονάδες διαφοράς στις Ευρωεκλογές έγιναν 8,5. Οι δε δημοσκοπήσεις τον έβρισκαν στο 29%-30% στην τελική ευθεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,5 και από τότε έχει γίνει μεσανατολικό. Λειτούργησε ουσιαστικά τότε και δεν ξέρω αν θα τα ξανακαταφέρει, σαν ένα κόμμα που μάζεψε κάθε πολίτη, ο οποίος ήθελε να βάλει φρένο στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη» συμπλήρωσε ο κ. Ζούπης.

«Αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί δύο διαφορετικές προτάσεις. Η μία είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ότι εγώ για να κυβερνήσω τη χώρα θέλω αυτοδυναμία. Είναι μία πρόταση κατανοητή, απλή, εύληπτη και στον βαθμό που η ΝΔ καταφέρει να πείσει ότι αυτή είναι η μόνη λύση σε αυτό το τοπίο που ζούμε, το πολιτικό, λόγω άλλων αδυναμιών, θα πούμε ότι είναι ένας στόχος τον οποίο μπορεί να τον παλέψει ανάλογα και με το αποτέλεσμα, πάντα των πρώτων εκλογών. Αλλά είναι κάτι κατανοητό και είναι πολύ σημαντικό αυτό πολιτικά και επικοινωνιακά. Στον αντίποδα υπάρχει μία πρόταση για προοδευτική συνεργασία από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ που θα έλεγα ότι έχει πολλές προϋποθέσεις και πολλές αλυσίδες από “αν”. Δηλαδή αν βγω πρώτος που αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα πω στο ΠΑΣΟΚ και στο ΜέΡΑ25, που το ΜέΡΑ25 λέω εγώ δεν θα σου δώσω ούτε ψήφο ανοχής, όχι κυβέρνηση συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ λέει αν έχω διψήφιο ισχυρό και αν συμφωνήσω ακόμα και προγραμματικά δεν θέλω τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό και επιπλέον δεν θέλω τον Βαρουφάκη» σημείωσε ο κ. Ζούπης.

«Μαζί με αυτά, εάν πάρουμε τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε αυτές, στην αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου και σε μια κατανομή εδρών, φαινόταν ότι στις πρώτες εκλογές, με εκείνη την εικόνα της στιγμής δεν δημιουργούνταν κυβέρνηση, ούτε από ένα κόμμα ασφαλώς, γιατί θέλει 46,2 τουλάχιστον. Το πιο κοντινό στο 151 ήταν το άθροισμα που έβλεπα ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας. Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο πίσω, τουλάχιστον 20 -25 έδρες. Αλλά ακόμα και αν βάζαμε και το ΜέΡΑ25, το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ υστερούσε στο άθροισμα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Άρα συζητάμε σενάρια που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον με τις μετρήσεις πριν το Πάσχα δεν έστεκαν, ακόμα και αν πολιτικά όλοι ήταν έτοιμοι να συνεργαστούν» είπε καταλήγοντας ο επικεφαλής ερευνών της Opinion Poll.

Πηγή: ert