Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στον τομέα της εκπαίδευσης είναι το δημογραφικό ζήτημα, όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στη σκηνή των Education Leaders Awards.
Η εκδήλωση, που φέτος γιόρτασε δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας, αναδεικνύει διαχρονικά την καινοτομία στην εκπαίδευση και πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Boussias Events.
Η υπουργός επεσήμανε πως το υπουργείο προβληματίζεται έντονα σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί τις σχολικές τάξεις, τη μετακίνηση του πληθυσμού, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες στην καθημερινότητα των σχολείων. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ζητήματα που χρήζουν σοβαρού σχεδιασμού και παρέμβασης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους Έλληνες εκπαιδευτικούς, τονίζοντας πως παρά τις πολλαπλές δυσκολίες, συνεχίζουν να προσφέρουν πολύτιμο έργο. «Υπάρχουν στιγμές που ο εκπαιδευτικός αισθάνεται αόρατος. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, όμως, δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθεί το έργο τους, όσο αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στη δεκαετή πορεία των βραβείων, δηλώνοντας πως πρόκειται για χρόνια γεμάτα προκλήσεις αλλά και προσπάθεια εξέλιξης.
Παράλληλα, τόνισε πως στο υπουργείο εξετάζονται νέοι τρόποι επιβράβευσης των εκπαιδευτικών που επιδιώκουν καινοτομία και επαγγελματική ανάπτυξη.
«Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά», είπε, για να προσθέσει πως βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να ενισχύσει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αλλά κυρίως να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό. «Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να νιώσουν ότι η αγάπη και το πάθος που έχουν για την εκπαίδευση, συνοδεύονται από ουσιαστική στήριξη του κράτους», κατέληξε η υπουργός.