Σοφία Ζαχαράκη, Μαρία Συρεγγέλα, Μαρία Κεφαλά και Ασημίνα Σκόνδρα μιλούν στο «Μανιφέστο» για τη σεξιστική επίθεση του Παύλου Πολάκη.

Μαρία Συρεγγέλα, γραμματέας Νέας Δημοκρατίας: Η μόνη ανεκτή συγγνώμη είναι η διαγραφή του

Η λεκτική επίθεση που δέχτηκα, με το γνωστό τραμπούκικο ύφος, από τον βουλευτή Χανίων κ. Πολάκη, στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής με φράσεις όπως να «πάω να κάνω καμιά δουλειά» και «να το βουλώσω» αποκαλύπτει ότι ο «πολακισμός» αποτελεί την επίσημη έκφραση της αθλιότητας με την οποία καλύπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους ανεπάρκεια. Η μόνη ανεκτή συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του κ. Πολάκη. Οτιδήποτε άλλο είναι υποκριτικό. Στο όνομα των γυναικών που έχουν δεχτεί αντίστοιχες ύβρεις, καλώ τις συναδέλφισσές μου στη Βουλή, καθώς και τους τομείς Δικαιωμάτων και Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων, να πάρουν θέση και να υψώσουμε μαζί τη φωνή μας απέναντι στο «βούλωσ’ το». Οι ύβρεις, ο μισογυνισμός και η τοξικότητα δεν έχουν θέση ούτε στην πολιτική ζωή του τόπου ούτε στην κοινωνία μας και φυσικά δεν φοβίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Μαρία Κεφαλά, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας: Δυνατή η φωνή μας απέναντι στη βία και την τοξικότητα

Οι σεξιστικές και μισογυνικές επιθέσεις δεν έχουν καμία θέση ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε και στην κοινωνία. Είναι ντροπή, σε μια χώρα που έχει επικεντρώσει τις πολιτικές της στην ισότητα, σε μια χώρα που έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ακούγονται τέτοιες απαράδεκτες εκφράσεις. Καταδικάζω απερίφραστα τις ύβρεις που δέχθηκε η συνάδελφος Μαρία Συρεγγέλα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, γνωστό –δυστυχώς– για τις ακραίες συμπεριφορές του. Η φωνή μας απέναντι στη βία και την τοξικότητα, πρέπει να ακούγεται δυνατά! Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας!

Ασημίνα Σκόνδρα, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας:  Σαφώς είμαστε με τη Μαρία, όπως και με κάθε Μαρία

Ολο και καλύτερα ο κ. Πολάκης! «Βούλωσέ το και άντε κάνε καμιά δουλειά»... Ο γνώριμος, «αντρίκιος» τρόπος του, με τον οποίο απαντά σε συνάδελφό του γυναίκα βουλευτή. Οσες φορές κι αν γίνουμε μάρτυρες αυτής της ρητορικής, του ύφους και του ήθους, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να εξοικειωθούμε με τη χυδαιότητα, τον σεξισμό και την αγένεια. Από τέτοιου είδους ισότητα, δημοκρατία, ηθική, ευαισθησία και πολιτικό πολιτισμό διακρίνεται ο προοδευτικός και ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ, με ιδανικό εκφραστή τον κ. Πολάκη. Η επίθεση, όμως, και η προσβολή στο πρόσωπο μιας γυναίκας, της όποιας γυναίκας, είναι επίθεση και προσβολή απέναντι στο γυναικείο φύλο και την κοινωνία εν γένει. Είναι λεκτική βία, που ασκείται σε μια εποχή που η κοινωνία πληγώνεται καθημερινά από αυτήν, και που πρώτοι οι πολιτικοί θα έπρεπε να την καταδικάζουν, να την καταπολεμούν και να δίνουν το παράδειγμα. Δυστυχώς, όμως, η ευαισθησία της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας μας και η υποστήριξή της στα ανθρώπινα δικαιώματα αρχίζουν και τελειώνουν στη θεωρία και στα πανό. Η υποκρισία στο μεγαλείο της! Αλήθεια, ο κ. Κασσελάκης, που έφτιαξε και Think Tank Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακούει; Οσο για τη Μαρία Συρεγγέλα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ξέρει και τι θα πει δουλειά και τι θα πει ήθος και τι θα πει αξιοπρέπεια. Δεν της χαρίστηκε τίποτα και προχώρησε με πίστη και αφοσίωση κερδίζοντας τους στόχους που έθετε προς όφελος της κοινωνίας ολόκληρης και των γυναικών ιδιαίτερα. Σαφώς με τη Μαρία, και με κάθε Μαρία που κάποιοι τη θέλουν να ζει στη σκιά, φοβισμένη και υποδεέστερη.

Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Πρόσβαλε με χυδαιότητα όλες τις Ελληνίδες που παλεύουν

Η βαθιά υποτίμηση της γυναίκας είναι το θεμέλιο της πατριαρχίας που υποτίθεται ότι πολεμάει η Αριστερά. Η «δουλειά», στην οποία υποτιμητικά αναφέρεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, είναι εκείνη που κρατάει όρθιες τις οικογένειες και την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Πολάκης δεν πρόσβαλε με χυδαιότητα τη Μαρία Συρεγγέλα, αλλά κάθε Ελληνίδα που παλεύει καθημερινά. Κόντρα στα στερεότυπα, την υποτίμηση και την αμφισβήτηση. Κόντρα σε κάθε έναν που την αντιλαμβάνεται όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.