Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβληματος προβλέπει πολλές παρεμβάσεις για την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και τους άξονες του, που προβλέπουν πολλές παρεμβάσεις αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Το δημογραφικό δίλημμα της Ελλάδας: Προκλήσεις, Λύσεις και το Μέλλον». Οι βασικότερες παρεμβάσεις αφορούν εκείνες που θέλουν την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση αφορολόγητου ανά παιδί, αύξηση μισθών στο δημόσιο, επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα να μεταβιβαστεί αυτή στον άλλο γονέα, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς ύψους 365 εκατ. ευρώ κλπ.

Η κυρία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε εκτενώς στα επιδοτούμενα δάνεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή την εβδομάδα έχουμε φτάσει στα 5.600 δάνεια σε νέα ζευγάρια, την κοινωνική αντιπαροχή – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για διαμερίσματα και άλλους χώρους, αλλά και την αξιολόγηση για το πώς μπορεί η νόμιμη μετανάστευση να βοηθήσει στις ανάγκες για προσωπικό».

Στο πρόγραμμα και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Επίσης, η υπουργός έκανε λόγο και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που αποκτούν παιδί. Η νομοθετική ρύθμιση για να επιστρέφουν οι συνταξιούχοι στην εργασία είναι μέρος αυτής της πολιτικής, κατέληξε.