Στη δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και στην έναρξη διαβούλευσης με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τους θεατρικούς παραγωγούς  προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού «προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος κάθε μορφής βίας και διάκρισης στους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.  

Για τις σχετικές πρωτοβουλίες, ο υφυπουργός Πολιτισμού  αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού,  Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε:

«Επειδή  κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.  

Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία.   

Για το λόγο αυτό έχουμε προσκαλέσει τόσο το ΣΕΗ, όσο και τους εκπροσώπους των παραγωγών σε διάλογο για το θέμα, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. 

Παράλληλα, ως προς τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, εκκινούμε τη διαδικασία κατάρτισης Κώδικα Δεοντολογίας που θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αλληλοσεβασμού και συμπεριληπτικότητας και το οποίο θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. 

Προφανώς επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων τυχόν απαιτηθούν. Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές». 

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Κάθε συμπεριφορά εκφοβισμού, καταπίεσης, άσκησης βίας, η οποία εκφράζεται λεκτικά, ψυχολογικά ή σωματικά είναι απολύτως απαράδεκτη. Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη τέχνη, αποτελεί ένα περιβάλλον συλλογικής έκφρασης, συνεργασίας, ελευθερίας. Ο Πολιτισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που οφείλει να δίνει το παράδειγμα για τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Ο φόβος και η βία οποιασδήποτε μορφής, δενέχουνχώροστηνΤέχνη».