Με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
«Σήμερα ο Δρ Ριάντ αλ-Μαλίκι (…) επισκέφθηκε το ΔΠΔ και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα του Δικαστηρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.
Την προηγούμενη, ο Μαλίκι είχε εκφράσει τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στις «σφαγές (…) που διαπράττει το Ισραήλ», το οποίο απάντησε στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τη Γάζα.
Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου διπλωμάτη δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά βίντεο που μεταδόθηκε από το ΔΠΔ τον δείχνει να χαιρετά τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Πιότρ Χοφμάνσκι, τον γενικό εισαγγελέα Καρίμ Χαν και τον γραμματέα Οσβάλντο Ζαβάλα Χίλερ προτού ξεκινήσουν συνομιλίες.
Το ΔΠΔ αρνήθηκε να παράσχει περισσότερα στοιχεία για την επίσκεψη του Μαλίκι, ο οποίος πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης στη Χάγη.
Η έρευνα του ΔΠΔ για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη
Η γενική εισαγγελία ανέφερε τον Οκτώβριο ότι «συλλέγει συνεχώς πληροφορίες» για να υποστηρίξει την έρευνά της για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το Δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα το 2021 για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως για εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν ισραηλινές δυνάμεις, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συγκρότησε ειδική ομάδα για να προωθήσει την έρευνα σε σχέση με την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002, είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνες για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ, που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα ή να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Βέτο από Ρωσία και Κίνα σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο, επίσης, την Τετάρτη σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.