Ο πόλεμος στο Ισραήλ και η θέση της Τουρκίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, την ίδια στιγμή που ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην Παλαιστίνη. Μάλιστα, η τουρκική Cumhuriyet, κάνει λόγο για «μοντέλο Κύπρου στην Παλαιστίνη με δύο κράτη και την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη».

Την ίδια ώρα τελεσίγραφο 24 ωρών δίνει στο Ισραήλ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η Τουρκία πρέπει να παρέμβει και να κάνει ο,τιδήποτε χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ αναρωτιούνται «μήπως ο Μπαχτσελί μιλάει για αποστολή στρατευμάτων στην Παλαιστίνη». Συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk TV σχολιάζει χαρακτηριστικά: «O πρόεδρος του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης έκανε το εξής κάλεσμα: «Σε περίπτωση που εντός 24 ωρών δεν επιτευχθεί εκεχειρία, δεν σταματήσουν οι επιθέσεις, αν υπάρχει συνέχεια με την ρίψη βομβών εναντίον των αμάχων δηλώνω ξεκάθαρα πως η Τουρκία πρέπει να παρέμβει και πρέπει να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο που φέρει ευθύνη λόγω της ιστορικής, θρησκευτικής της ανθρωπιστικής της υποχρέωσης. Η ευθύνη της προστασίας της Παλαιστίνης είναι η κληρονομιά των προγόνων μας. Μήπως αυτό ήταν ένα κάλεσμα για αποστολή Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Παλαiστίνη;»

«Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις ναυτικές, αεροπορικές δυνάμεις στο Ισραήλ»

Η παρουσία των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ. Η Άγκυρα είναι φανερά ενοχλημένη από την παρουσία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η οποία ενισχύεται συνεχώς. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΣΚΑΪ, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως αγνοεί τις αντιδράσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ήδη οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή. Το αεροπλανοφόρο Αϊσενχάουερ τώρα εντάχθηκε στις δυνάμεις της περιοχής. Όπως θα μεταφερθούν και τα Patriot στα πλαίσια της αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Άρα με πυκνό τρόπο αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Στις δηλώσεις του Οστίν υπάρχει υπόνοια για το Ιράν αλλά τονίζουν πως ο βασικός στόχος είναι η προστασία του Ισραήλ», σχολίασε ο ανταποκριτής του Haberturk, Αλί Τσινάρ.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον πρόεδρο της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια όσο και με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενπεργκ. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει επαφή και με τη Χαμάς και για την επίτευξη εκεχειρίας αλλά και για το ζήτημα των ομήρων. Ο Τούρκος πρόεδρος τις τελευταίες 10 ημέρες δεν έκανε δημόσιες ομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει στην τελευταία του ομιλία «Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή; Γιατί έρχονται αεροπλανοφόρα;», έκτοτε όμως δεν έχει προβεί σε κάποια άλλη δημόσια δήλωση. Αντίθετα, προτιμάει να κάνει σχετικά σχόλια στο twitter.

Επίσης, υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες της Μαλαισίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης