Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, και ότι η Τεχεράνη διεξάγει συνομιλίες με το Ριάντ για το θέμα αυτό. Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιοδήποτε μέτρο προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά του Λιβάνου, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι η «τελευταία μέρα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ανταλλάσσει μηνύματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και μηνύματα για την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού και τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τεχεράνη να ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί ευρέως και πλήρως στον πόλεμο αυτό κατά του Ισραήλ.
Απειλούν Ιράν-Λίβανος μετά τη δολοφονία του νο2 της Χαμάς - Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο»
Εκτροχιάζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, του Σάλεχ αλ-Αρούρι από drone του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο. Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο σε σχέση με τις αναφορές για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι. Σημειώνεται ότι ο Σαλάχ αλ-Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, σκοτώθηκε την Τρίτη (2/1) από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Όπως επιβεβαίωσαν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, ο 57χρονος ήταν μεταξύ των έξι (αυξήθηκε ο αριθμός) νεκρών από το drone που έπληξε θέση στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού, που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ. Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα, ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων. Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια, προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια εγκατασταθεί στον Λίβανο.
Ο Αλ Αρούρι ήταν υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών της Χαμάς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τον καταζητούσε από το 2018, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στη Χαμάς. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος, μετά τον Ισμαΐλ Χανίγια, από το 2017. Διαμένοντας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, διατηρούσε σημαντικές σχέσεις με τη σιιτική ισλαμική παραστρατιωτική/πολιτική οργάνωση του Λιβάνου και τους Ιρανούς αξιωματούχους. Συμμετείχε σε στρατηγικές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν το «χτύπημα» της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές κοινότητες.
Βηρυτός: Η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο από το 2006
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ εξαπολύει επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου περιορίζονταν μέχρι σήμερα σε παραμεθόριες περιοχές.Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.
Η δολοφονία του Αλ Αρούρι στη Βηρυτό σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι πιθανές επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες και ημέρες. Άλλωστε, πρόκειται για την πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Βηρυτό από το 2006. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταγγέλλει το πλήγμα κατά της Χαμάς ως ένα «ισραηλινό έγκλημα». Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε ως «έγκλημα» το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς.
Σε ανακοίνωση, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Ισραήλ. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.Ιράν: «Η δολοφονία του αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ».
Με τη σειρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι σε επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Λίβανο θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανανί. Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».