Δύο νομοσχέδια που αποτελούν τομές και συνιστούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τον νέο νόμο που φέρνει το υπουργείο Αθλητισμού για την ουσιαστική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, ώστε να πάψει η χώρα μας να είναι η μοναδική θλιβερή εξαίρεση που δεν είναι εφικτό αυτό.

«Πρόκειται για ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», ανέφερε στο «Μανιφέστο» κυβερνητική πηγή μιλώντας για το νομοσχέδιο του οποίου τις πτυχές και τις προβλέψεις θα παρουσιάσει αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Αυτό που πρωτίστως θα είναι εφικτό, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι η λειτουργία μη κρατικών παραρτημάτων ανώτατων ιδρυμάτων στην Ελλάδα με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές.

Ο κ. Πιερρακάκης θα παρουσιάσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα ένα πανεπιστήμιο από το εξωτερικό να ιδρύσει το παράρτημά του και στη χώρα μας ενώ θα αναλύσει και τις παρεμβάσεις που φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αυτονομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς θα δοθούν περαιτέρω ελευθερίες στα πανεπιστήμια. Μετά την παρουσίασή του σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.

«Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης», τόνισε στη Βουλή –στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό– ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον δημόσια πανεπιστήμια για συμπράξεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος. Ουσιαστικά θα αναβαθμιστούν τα επαγγελματικά λύκεια και τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενισχύονται με θεματικούς άξονες και συνδέονται με την αγορά εργασίας. «Δεν είναι “αποπαίδι” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή για πολλά παιδιά. Και δικό μας χρέος είναι να γνωρίζετε ότι εφόσον επιλέξετε αυτόν τον δρόμο θα έχετε την καλύτερη δυνατή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση», είπε σε συζήτηση με μαθητές ο πρωθυπουργός.

Δραστική αντιμετώπιση

Οσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού για την οπαδική βία, το οποίο επίσης θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δραστικά. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα γήπεδα δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά για φιλάθλους αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα αναλύσει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει σειρά προβλέψεων που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η τοποθέτηση ψηφιακών καμερών υψηλής ευκρίνειας και η είσοδος στο γήπεδο με ταυτοποίηση στοιχείων θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φίλαθλοι θα αγοράζουν το εισιτήριό τους μέσω του gov.gr, θα το έχουν σε ψηφιακή μορφή στο κινητό τους για την ταυτοποίηση και τη διασταύρωση των στοιχείων τους. Αξιωματικός της ΕΛΑΣ θα ελέγχει τους αγωνιστικούς χώρους τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα προκειμένου να διαπιστώσει αν λειτουργούν οι κάμερες ενώ θα ακολουθεί και δεύτερος έλεγχός τους την ημέρα του αγώνα. Αν οι κάμερες δεν λειτουργούν, επ’ ουδενί θα επιτρέπεται η είσοδος φιλάθλων.

Ο κ. Βρούτσης θα ανακοινώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο επτά νέα μέτρα τα οποία αυστηροποιούν το πλαίσιο για τις Λέσχες Φιλάθλων, την ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, την ενίσχυση των διοικητικών μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για τις ΠΑΕ που δεν θα συμμορφωθούν με επιπτώσεις που έχουν σχέση με τους πόρους από το Στοίχημα.

Ερχεται όμως και Πειθαρχικός Κανόνας που θα υπερβαίνει την αθλητική Δικαιοσύνη και θα προβλέπει ποινές, όπως η διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές σε περίπτωση ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου, φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.