Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, τα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας, καθώς και για την προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ.Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρειας, Κρύας Βρύσης, Λιτοχώρου, Αριδαίας, Λαγκαδά, Σκύδρας, Διαβατών, Κουφαλίων και Χαλάστρας, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο της προσθήκης Νέας Πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ., προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υγείας και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, τα έργα που θα υλοποιηθούν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ και αφορούν δράσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.Ήδη, σε οκτώ Νοσοκομεία της 3ης Υ.ΠΕ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την αναβάθμιση – ανακαίνιση & εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ, προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις δράσεις για τις υποδομές των Κέντρων Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει έργα σε 4 Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, - Αμύνταιο, Τσοτύλι, Άργος Ορεστικό και Σέρβια καθώς και στο Κ.Υ. Άρνισσας-, όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις προυπολογισμού 19 εκατ. ευρώ.

Η μέχρι σήμερα ολοκλήρωση των συμβάσεων έργων μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην 3η Υ.ΠΕ αγγίζει το 57% του συνολικού σχεδιασμού.Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει αποδειχθεί και κατά την πρόσφατη εμπειρία της ταχείας ολοκλήρωση και παράδοσης του έργου «Επείγουσας αποκατάστασης του 2ου ορόφου του Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς» στο Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.