Μετά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ασκήσει κριτική σε ακόμα μια προγραμματική δέσμευσή του. Σε έναν νόμο τον οποίο ουσιαστικά είχε φέρει το 1991 ο τότε υπουργός Υγείας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα, με τον νόμο 2889/91 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέτρεψε την απογευματινή δραστηριότητα, δηλαδή ιατρεία, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις ιατρών. Διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές, επιμελητές και πανεπιστημιακοί είχαν δικαίωμα να ασκούν ιατρείο ή θεραπευτικές πράξεις το απόγευμα ήδη από το 1991. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης υπενθυμίζει –και στη δήλωσή του στο «Μανιφέστο»– τη σχετική πρωτοβουλία του Αλέκου Παπαδόπουλου, την οποία ουσιαστικά υλοποιεί αρκετά χρόνια αργότερα.

Επί της ουσίας, οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν πλέον να χειρουργούν απογεύματα, με στόχο να περιοριστεί ο παράνομος χρηματισμός νοσοκομειακών γιατρών (κυρίως χειρουργών) που παίρνουν «φακελάκι» από ασθενείς για επίσπευση των χειρουργείων. Η επιπλέον αμοιβή θα τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο, ενώ τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στη μείωση της μεγάλης αναμονής που υπάρχει για επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα. Κομμάτι δε του κόστους αναμένεται να αναλάβει και το Δημόσιο, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης και πάλι τηρεί την ίδια στάση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αναζητώντας να πατήσει κάπου ώστε να καταψηφίσει. «Τα απογευματινά χειρουργεία είναι έργο του ΠΑΣΟΚ που δεν υλοποιήθηκε. Στο πρόγραμμά μας υπάρχει το ολοήμερο χειρουργείο. Είμαστε θετικοί, αλλά εδώ βάζω ένα ερώτημα: πώς μπορείς, με τις ελλείψεις του προσωπικού που υπάρχουν σήμερα, να κάνεις έναν επιτυχημένο θεσμό ολοήμερων και απογευματινών χειρουργείων;», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θλίβομαι για το κόμμα με το οποίο βρέθηκα στην ίδια κυβέρνηση

Σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει:

Εάν οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν απορία γιατί το άλλοτε σπουδαίο κόμμα τους δεν μπορεί, παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά του, ας δει τι έγινε σήμερα. Εμείς, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ανακοινώσαμε την έναρξη από τον επόμενο μήνα των απογευματινών χειρουργείων. Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε αυτήν την ανακοίνωση εναντίον μας υιοθετώντας όλη τη φρασεολογία της άκρας Αριστεράς για «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» κ.λπ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Υγείας τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο καθιέρωνε με το άρθρο 9 του νόμου 2889/2-3-2001 τα απογευματινά επ’ αμοιβή ιατρεία, που πρόλαβε να τα λειτουργήσει, και τα απογευματινά χειρουργεία, που δεν πρόλαβε. Εμείς θα μπορέσουμε όμως τώρα να τα υλοποιήσουμε. Εγώ για το ΠΑΣΟΚ, κόμμα με το οποίο βρέθηκα στην ίδια κυβέρνηση και του πιστώνω τη μάχη για να μείνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θλίβομαι.

Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρο με καλές προθέσεις, που θα κριθεί στην πράξη

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας με τη ΝΔ, Βασίλης Γιόγακας, σημειώνει στο «Μανιφέστο»:

Το σκεπτικό των απογευματινών χειρουργείων είναι να υπάρξει αμοιβαίο όφελος για ασθενείς και εργαζόμενους σε κλινικές του ΕΣΥ: ο μεν ασθενής θα περιμένει λιγότερο χρόνο για να χειρουργηθεί, τα δε μέλη της ομάδας που χειρουργεί θα αυξήσουν τις αποδοχές τους και θα έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να παραμείνουν στο ΕΣΥ. Τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξήσουν κατά 20% τις δυνατότητες του συστήματος, ξεκινώντας από τη δωρεάν επέμβαση στους ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν πάνω από 4 μήνες και οι οποίοι είναι πάνω από το 50% όσων είναι γραμμένοι σε λίστα αναμονής. Είναι ωστόσο σημαντικό να ελέγχεται συνεχώς ότι στα πρωινά χειρουργεία δεν θα μειωθεί ο ρυθμός πραγματοποίησης των εγχειρήσεων και ότι η ενιαία λίστα χειρουργείων θα λειτουργήσει σωστά και θα είναι σύντομα προσβάσιμη στον πολίτη που θέλει να ενημερωθεί για τη σειρά του. Και φυσικά να υπάρξει ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό –κυρίως αναισθησιολόγους και νοσηλευτές– για τη σωστή λειτουργία των κλινικών με χειρουργικά τμήματα. Είναι, λοιπόν, ένα μέτρο με καλές προθέσεις, το οποίο μπορεί να πετύχει υπό προϋποθέσεις και γι’ αυτό θα κριθεί στην πράξη.

Ιωάννης Τσίμαρης: Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στα περισσότερα νοσοκομεία

Ο βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, τονίζει στο «Μανιφέστο»:

Με την απόφασή της να θεσμοθετήσει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση επί της ουσίας θεσμοθετεί εν γνώσει της ένα μέτρο που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πλειονότητα των νοσοκομείων. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη αυξημένης ιδιωτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα ολοήμερα χειρουργεία, αλλά εφόσον υπάρχει πλήρης ανάπτυξη των πρωινών χειρουργικών αιθουσών. Αυτήν τη στιγμή το 40% είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών. Είναι η κύρια αιτία για τις μεγάλες αναμονές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή είναι η νέα κανονικότητα του ΕΣΥ. Δεν κάνει τίποτε για να την ανατρέψει. Με πoιο προσωπικό θα λειτουργήσουν υπ’ αυτές τις συνθήκες τα απογευματινά χειρουργεία, όταν με δυσκολία αντιμετωπίζουν ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά; Οι όποιες ανακοινώσεις για κάλυψη του μεγάλου κόστους κάποιων χειρουργείων με 60 εκατ. ευρώ αποτελεί πρόσκαιρο μέτρο για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Και μετά τι; Το μάρμαρο θα το πληρώσει ο πολίτης.