Την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω της χρήσης POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, είναι αυτός που θα αναλάβει το εγχείρημα, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς παραμένουν πολλοί οι κλάδοι και χιλιάδες οι επαγγελματίες που δεν συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τους πελάτες τους.
Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS είναι κάποια θέατρα και κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα, ορισμένα πάρκινγκ, τα γυμναστήρια, οι μικροπωλητές και τα παραδοσιακά καφενεία σε χωριά. 

Κάθε χρόνο, πάντως, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές γίνονται όλο και περισσότερες. Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ ενώ το 2020 αυξήθηκαν στα 44,7 δισ. ευρώ. Το 2021 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανέβηκε κι άλλο, στα 53 δισ. ευρώ, και το 2022 ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2022 ο αριθμός των ενεργών καρτών ήταν 20,6 εκατ. ενώ ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε το 1,93 δισ. από 1, 65 δισ. που ήταν το 2021. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει περιορίσει τις απώλειες από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ στα 2-3 δισ. ευρώ από 5-6 δισ. ευρώ που ήταν παλαιότερα.