Εν μέσω προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το Σαββατοκύριακο, ετοίμαζαν τις νέες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αρκετά μέτρα ελάφρυνσης, ύψους 720 εκατ. ευρώ. Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ τόσο για θέματα φορολογίας όσο και για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2024, καθώς και την επαναφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Επίσης, θα επεκταθεί το Μarket Pass έως το τέλος του έτους σε περίπου 3.000.000 νοικοκυριά, θα αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 250.000 οικογένειες και το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα μονιμοποιηθεί η απαλλαγή των 600.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ θα καθιερωθεί voucher 150 ευρώ σε 200.000 νέους που ενηλικιώνονται.

Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά είναι ένα από τα βασικά μέτρα του προγράμματος της ΝΔ και θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κτλ). Αυτή η δέσμευση θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ του κάθε πολίτη που υπάγεται στην κατηγορία, ενώ θα ληφθούν υπόψη τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του τρέχοντος έτους.

Eνα ακόμα σημαντικό μέτρο το οποίο θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τετραετίας. Από 1ης Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που εισπράττουν σε μηνιαία βάση 250.000 φτωχά νοικοκυριά. Το ποσό από 200 ευρώ σήμερα για άγαμο χωρίς παιδιά θα ανέβει στα 216 ευρώ, ενώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά ανέρχεται σήμερα σε 300 ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 324 ευρώ. Για κάθε παιδί το ελάχιστο εισόδημα αυξάνεται κατά 50 ευρώ σήμερα και από 1ης.1.2024
κατά 54 ευρώ.

Ετσι, οικογένεια με δύο παιδιά λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 400 ευρώ και από το νέο έτος 432 ευρώ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δελεαστικό φορολογικό νομοσχέδιο, απολύτως εναρμονισμένο με το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.