Ταμειακό απόθεμα 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκει ως προίκα το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ποσό που αποτελεί μαξιλάρι για τη διαχείριση του κρίσιμου κεφαλαίου του Δημοσίου Χρέους. Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι η ανακατάληψη από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας και η σύνδεση της με τις αγορές, γεγονός που προεξοφλούν οι ίδιες όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν εκ νέου οι οίκοι αξιολόγησης, με τις θετικές τους αντιδράσεις στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), πρόκειται να ανακοινώσει την παρουσία της χώρας στις αγορές, έως το τέλος του έτους, και θα περιοριστεί σε τέσσερις νέες δημοπρασίες επανέκδοσης ελληνικών ομολόγων. Το θέμα άλλωστε θα τεθεί στην πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, με πιθανή τη νέα προεξόφληση διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου, καθώς και νέες εκδόσεις ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω των προγραμματισμένων εκδόσεων ομολόγων αλλά και των τριών δημοπρασιών ομολόγων που έχουν ήδη υλοποιηθεί δανείστηκε 6,9 δισ. ευρώ.