Το υπουργείο Οικογενείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα εξετάσει την πιθανότητα επιδόματος στέγασης σε περισσότερους δικαιούχους, αλλά και τη δημιουργία εξειδικευμένης Τράπεζας Στέγης για νέες οικογένειες.

Το πρόβλημα της ακριβής και δυσεύρετης στέγης είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τετραετίας για τη νέα κυβέρνηση. Τα ενοίκια ακόμα και στα παλαιότερα ακίνητα έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ η προοπτική αγοράς κατοικίας μοιάζει δύσκολη, ειδικά για τους νεότερους. Η μεγάλη οικονομική κρίση την προηγούμενη δεκαετία καταβαράθρωσε το χώρο της οικοδομής. Τα νεόδμητα δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ενώ τα παλαιότερα πάνε σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, που δίνουν τουλάχιστον 20% παραπάνω έσοδα από πέρσι. Στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια «τρέχουν» στο 10% πάνω από πέρσι και στα νότια προάστια ξεπερνούν το 15%. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφονται αυξήσεις 7%. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει στην εκτίναξη του Airbnb. Ως αποτέλεσμα, τα ελάχιστα διαμερίσματα που απομένουν έχουν πολύ υψηλά ενοίκια. Πρωταθλητές στην κτηματαγορά είναι τα ακίνητα στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, οι τιμές των κατοικιών, των επαγγελματικών ακινήτων και των οικοπέδων καταγράφουν ανοδική τροχιά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ζωηρό, στα γραφεία των συμβολαιογράφων να υπάρχει έντονη κινητικότητα και η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ να δέχεται σε καθημερινή βάση πάνω από 1.400 δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Η εικόνα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο πρώτο τετράμηνο του 2023 δείχνει τα εξής: Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους άλλαξαν χέρια 1.517 ακίνητα. Το ίδιο διάστημα του 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 1.599 μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη στέγη βασίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ για φτηνά δάνεια σε νέους και 6.500 κοινωνικές κατοικίες και ανακαινίσεις «κενών» ακινήτων. Το νεοσύστατο υπουργείο Οικογενείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα εξετάσει την πιθανότητα και κάποιου επιδόματος στέγασης σε περισσότερους δικαιούχους, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Τράπεζας Στέγης για νέες οικογένειες. Αν και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η κινητικότητα γύρω από το Airbnb καθορίζεται από τους κανόνες της αγοράς, μια πιο συγκροτημένη πολιτική στις μισθώσεις τύπου Airbnb είναι στα σκαριά, με γνώμονα πάντα τον περιορισμό και τη δημιουργία αυστηρότερων κανόνων.