Μεγάλο και σταθερά αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον από ξένους εκατομμυριούχους που αναζητούν στην Ελλάδα έναν εναλλακτικό τόπο κατοικίας ή τη δυνατότητα να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα. Πάνω από χίλιοι ξένοι εκατομμυριούχοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 2022 και ακόμα περισσότεροι θα έρθουν το 2023, καθώς η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, με το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας να ενισχύει τη δημοτικότητά του.

Σύμφωνα με τη Henley & Partners, την Ελλάδα θα επιλέξουν για μόνιμη βάση τους φέτος 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι, καθώς αυτή τη στιγμή σημειώνεται μαζική εκροή ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης από τη Βρετανία, κυρίως προς τους προορισμούς της Μεσογείου. Οπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, η Βρετανία αναμένεται να χάσει το 2023 περίπου 3.200 εκατομμυριούχους, οι οποίοι δίνουν τη δική τους απάντηση στο Brexit, αλλά και στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, που εκτιμάται ότι θα κάνουν τη Βρετανία λιγότερο φιλόξενη για άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η μέχρι πρότινος μερική πολιτική αστάθεια, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα κακό κλίμα γενικά πλήττουν την εικόνα του Λονδίνου.

Από την Κίνα θα φύγουν μέσα στο 2023 περίπου 13.500 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης και από την Ινδία 6.500. Στην Ευρώπη, τα τρία προγράμματα που δίνουν άδεια παραμονής σε ξένους επενδυτές, σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, είναι τα πιο δημοφιλή. Το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας της Πορτογαλίας πλησιάζει στο τέλος του, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει το διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα (στις 500.000 δολάρια) σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι και η Ισπανία θα αλλάξει τους όρους του δικού της προγράμματος. Παρά τις αλλαγές αυτές, η Henley δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει σταθερή αύξηση των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τις τρεις αυτές χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη Βρετανία.

Μεγάλο και σταθερά αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και από την Τουρκία, καθώς εύποροι πολίτες της χώρας αναζητούν έναν εναλλακτικό τόπο κατοικίας ή τη δυνατότητα να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν σήμερα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας έχει 58.800 εκατομμυριούχους, 95 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων και 4 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι τον περισσότερο καιρό ζουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη.