Αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας τους πρώτους μήνες του 2023 καταγράφουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Υποχώρηση καταγράφει το κόστος στέγασης το πρώτο πεντάμηνο του 2023 δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες πολίτες μετά από μπαράζ αυξήσεων επί σειρά ετών. Το κόστος μειώθηκε λόγω της υποχώρησης του κόστους θέρμανσης και συντήρησης, την ώρα που τα ενοίκια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία καταγράφοντας περαιτέρω αύξηση 4% στην ίδια περίοδο. Η αύξηση, αν και με ήπιο ρυθμό, των τιμών των ενοικίων, δηλαδή των αποδόσεων των ακινήτων, συνάδει με την άνοδο της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών διατήρησαν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έντονα ανοδική πορεία, με το δείκτη τιμών οικιστικών ακινήτων να καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 14,5% σε ετήσια βάση, η οποία προήλθε από την άνοδο των τιμών τόσο των νέων κατοικιών (έως 5 ετών) κατά 12,8% όσο και των παλαιών κατοικιών (άνω των 5 ετών) κατά 15,6%.

Σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κόστος θέρμανσης και συντήρησης, και το ενοίκιο μειώθηκε κατά 8,8% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου κατά 30,6%, το πρώτο πεντάμηνο του 2022, αναφέρει οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Σε μια αντιστροφή της εικόνας του περασμένου έτους, όταν η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτέλεσε την κύρια αιτία ανόδου του κόστους στέγασης, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας αποτέλεσε τον βασικότερο παράγοντα μείωσής του, τους πρώτους μήνες του 2023.

Οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank καταγράφουν την εξέλιξη των επιμέρους στοιχείων του κόστους στέγασης στη χώρα μας, βάσει του δείκτη ΕνΔΤΚ-Στέγαση. Ο εν λόγω δείκτης περιλαμβάνει τις κατηγορίες ενοίκια, επισκευή και συντήρηση κατοικίας και σχετικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση και, τέλος, προϊόντα ενέργειας που σχετίζονται με τη θέρμανση (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην ευρωζώνη, το κόστος στέγασης συνέχισε να αυξάνεται, αν και με φθίνοντα ρυθμό. Συγκεκριμένα, το κόστος στέγασης σημείωσε άνοδο κατά 7%, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, έναντι ηπιότερης αύξησης, συνολικά το 2022 (17,5%), σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος στέγασης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος διατηρήθηκε στο 34,2% στη χώρα μας το 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.