Ο κρίσιμος ρόλος των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης στην πολιτική ριζικής αναμόρφωσης της λειτουργίας του Δημοσίου, ήταν το θέμα της ομιλίας της υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη στο συνέδριο HR Tech. 

Η υφυπουργός περιέγραψε τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων στην υπηρεσία HR κάθε Οργανισμού, ο οποίος θέλει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του αλλά και το εργασιακό του περιβάλλον. Ειδικότερα στο Δημόσιο, το υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει σειρά μεταρρυθμίσεων με άξονα τα οφέλη από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Είπε, μάλιστα, ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί 93.000 καταρτίσεις  υπαλλήλων του Δημοσίου. 

«Αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη στη στοχοθεσία των προϊσταμένων του Δημοσίου» υπογράμμισε στην ομιλία της η κ. Χαραλαμπογιάννη και πρόσθεσε: «Έχουμε αναθεωρήσει και βελτιώσει περισσότερους από 155.000 στόχους για το 2023, τους οποίους επικύρωσαν οι προϊστάμενοι, ενώ έπεται η ανάπτυξη ενός ψηφιακού βοηθού ώστε να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία το 2025». 

Η ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου και ειδικότερα του HR τμήματός του, είναι ένας ακόμα τομέας που η χρήση τεχνολογιών αιχμής ορίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή. Με την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αναλυθούν οι περίπου 4.000 διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, να εντοπιστούν εκείνες που μπορούν να απλοποιηθούν και να διατυπωθούν συγκεκριμένες συστάσεις για την απλοποίηση και βελτίωσή τους. 

Ως τρίτο κι εξίσου κρίσιμο πεδίο μεταρρυθμίσεων, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη ανέφερε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις βάσει μεγάλων δεδομένων και προβλεπτικών τεχνολογιών κι έτσι να καταμερίζονται σωστά οι υπάλληλοι με συγκεκριμένες δεξιότητες. 

Η υφυπουργός μίλησε επίσης για τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Πλαισίου Δεξιοτήτων και του Ατομικού Σχεδίου Ανάπτυξης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Με αυτό τον τρόπο και με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης δημιουργείται ένα περιβάλλον διαρκούς μάθησης κι εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλους τους 2024, 93.000 καταρτίσεις. 

Τέλος, η κ. Χαραλαμπογιάννη ανέφερε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της εκπαίδευσης, μέσα από τη σύμπραξη του Υπουργείου Εσωτερικών με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google και Microsoft κι έκλεισε την ομιλία της με τη συγκρότηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για το ΑΙ υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και τη φράση «η τεχνολογία είναι εδώ για να μας βοηθήσει, όχι για να μας αντικαταστήσει».