Ένα παλιό κλισέ στον Τύπο έλεγε ότι εκείνο που πουλάει σαν φρέσκο ψωμάκι είναι το τρίπτυχο «αίμα-σπέρμα-στέμμα». Ισχύει μέχρι σήμερα παρότι τα στέμματα πλέον δεν τα φορούν γαλαζοαίματοι, αλλά τηλεπερσόνες, τηλεμαϊντανοί και ειδικοί επί παντός επιστητού.

Χρήστες και καταναλωτές φθηνής και πολύ πρόχειρης ύλης, με πολύ γυμνασμένο δάχτυλο και εντελώς πλαδαρό εγκέφαλο, γινόμαστε από προχθές θεατές του νέου δράματος –μέχρι να το σκεπάσει το επόμενο– ενδοοικογενειακής βίας με θύτη και θύμα δύο πολύ γνωστά πρόσωπα της δημόσιας σφαίρας. 

Ακριβώς εδώ αρχίζουν τα παράλογα και τα ανάκατα υλικά που πέφτουν στην κρεατομηχανή της δημοσιότητας και της κριτικής όλων από όλους. Σε αυτήν την αρένα οι λεπτές γραμμές ελευθερίας, ανεξαρτησίας, εξουσιών και ελέγχου υποχώρησαν προς τέρψιν του θηρίου που τρέφεται με οτιδήποτε ξερνάει ο μύλος.

Χθες έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία δελτίο Τύπου από τον Άρειο Πάγο που διατάσσει «κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας» για την «υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο» – οι δικαστικοί λειτουργοί το έμαθαν από τους δημοσιογράφους!

Όλα τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν και σχολιάζουν ότι ο κατηγορούμενος και καθ’ ομολογίαν του δράστης του ξυλοδαρμού είπε ότι θα ζητήσει βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη για να επιλύσει τα θέματα που τον ώθησαν σε αυτήν την πράξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό περιλαμβάνεται στους όρους που του επεβλήθησαν –μαζί με όλους τους άλλους– για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του.

Δεν άκουσα κανέναν να το επισημαίνει αυτό, προφανώς η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας δεν θα βγουν στα κανάλια να το πουν κι έτσι αυτό το ψεματάκι δημιουργεί μιαν ωραία αχλύ γύρω από τον δικηγόρο – ορίστε, είναι μετανιωμένος, θα κάνει ψυχανάλυση, ήταν μια κακιά στιγμή· αλλά πιο κακοί είναι οι δικαστές που δεν ξέρουν την τύφλα τους σε σχέση με τον λαϊκό δικαστή του διαδικτύου ή τον πανελίστα σοφό.

Κάπως έτσι, εκ του προχείρου αναμεμιγμένοι όλοι σε όλα, θα τσαλαβουτάμε στα μαύρα ζουμιά της άγνοιάς μας και όσοι δικαστές κοσμούν το σώμα τους και σέβονται τον όρκο τους θα γίνονται τα θύματα των πρόσκαιρων εντυπώσεων μιας σφραγίδας σε ένα δελτίο Τύπου.