Εισηγήσεις δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον φυλακισμένο στις αλβανικές φυλακές δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «η σχετική πρόταση φαίνεται να έχει κερδίσει πολύ έδαφος τις τελευταίες ημέρες, με τον πρωθυπουργό να έχει σχεδόν αποφασίσει τη συμμετοχή του δυναμικού Βορειοηπειρώτη στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο» υποστηρίζει η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη φημολογία, γίνεται αντιληπτό ότι θα πρόκειται για μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα, που θα έρθει να ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να ενισχύσει την επιρροή του στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού σκηνικού.

Ο Μητσοτάκης, που ξέρει να διαβάζει δημοσκοπήσεις, κρίνει αναγκαίο να υπάρξει προσθήκη μιας υποψηφιότητας ικανής να αναχαιτίσει τις εκροές που καταγράφονται από τη Ν.Δ., πρωτίστως προς την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και δευτερευόντως προς τη Νίκη του Νατσιού. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή Μπελέρη κρίνεται ότι εξυπηρετεί και με το παραπάνω τον στόχο. ...και η εναρμόνιση με το ψήφισμα του ΕΛΚ.

Οι υπέρμαχοι της υποψηφιότητας Μπελέρη θεωρούν, όπως γράφει τα «Παραπολιτικά», ότι, εκτός του ότι θα συσπειρώσει το εκλογικό σώμα των Βορειοηπειρωτών που ψηφίζουν, θα ενεργοποιήσει και τα πατριωτικά ανακλαστικά, εξέλιξη που θα φέρει σε δύσκολη θέση όσους προσπαθούν να καπηλευθούν κομματικά σημαία και πατρίδα.

Παράλληλα, όμως, θα ενισχύσει και το αφήγημα της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις ουσιαστικές κινήσεις που γίνονται προκειμένου να ενισχυθεί το κράτος Δικαίου πε όλα τα επίπεδο.

Στο πρόσωπο του Μπελέρη θα αναδειχθεί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κάθε έννοιας κράτους Δικαίου από μια χώρα που φιλοδοξεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία.

Η συμμετοχή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αποτελεί και μια εναρμονισμένη κίνηση με το πρόσφατο ψήφισμα του ΕΛΚ, μέσω του οποίου εστάλη ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους Δικαίου. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και επισημαίνεται ότι ύστερα από 10 μήνες φυλάκισης το αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε με ποινή δύο ετών, χωρίς να λάβει υπόψη την ομολογία του κύριου μάρτυρα της υπόθεσης, ο οποίος δήλωσε ότι πληρώθηκε από την αλβανική Αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Μπελέρη. Κάτι που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε κανένα δικαστήριο κράτους της Ε.Ε.