Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του μέτρου ασφαλείας, αυτό της κράτησης στη φυλακή που του είχε ορίσει το Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, το μέτρο της φυλάκισης για τον Μπελέρη είναι νόμιμο, ενώ τονίζει ότι δεν έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα εκλογής δημάρχου.

Και αυτό διότι το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η επιβολή του μέτρου προσωπικής ασφάλειας «Σύλληψη στη φυλακή» στον Μπελέρη καθιστά αδύνατη την ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δήμαρχου Χιμάρας και, κατά συνέπεια, (το μέτρο της σύλληψης) συνιστά περιορισμό του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του Μπελέρη για τους ακόλουθους λόγους:

Σχετικά με το αίτημα για παραβίαση της αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου και της μη διάκρισης, το δικαστήριο κρίνει ότι ο αιτών δεν έχει νόμιμη εξουσιοδότηση.

Σχετικά με το αίτημα για περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας με βάση την αρχή της αναλογικότητας, το δικαστήριο, με πλειοψηφία των ψήφων, κρίνει ότι ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας έχει επιβληθεί από τα κανονικά δικαστήρια για νόμιμο σκοπό, ο οποίος είναι η εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής και της ακεραιότητας της ποινικής διαδικασίας κατά του κ. Μπελέρη. Επιπλέον, το δικαστήριο κρίνει ότι η μέτρηση προσωπικής ασφάλειας "Κράτηση στη φυλακή", που επιβλήθηκε από τα κανονικά δικαστήρια, δεν φαίνεται μη αναλογική στο πλαίσιο των περιστάσεων της υπόθεσης.

Σχετικά με το αίτημα για παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι αυτό το δικαίωμα επεκτείνεται όχι μόνο στο δικαίωμα να είναι υποψήφιος αλλά και στο δικαίωμα να ασκήσει δημόσια λειτουργία που έχει ανατεθεί από τους ψηφοφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, το δικαστήριο κρίνει ότι η επιβολή του μέτρου προσωπικής ασφάλειας "Κράτηση στη φυλακή" κατά του κ. Μπελέρη εμποδίζει την εκτέλεση της διαδικασίας ορκωμοσίας από μέρους του ως εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας και, συνεπώς, αυτό (η κράτηση) αποτελεί περιορισμό του δικαιώματός του να εκλεγεί.

Ωστόσο, καθώς το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας του κ. Μπελέρη έγινε για νόμιμο σκοπό και ότι ο περιορισμός είναι αναλογικός με αυτόν τον σκοπό, το δικαστήριο, επίσης με πλειοψηφία των ψήφων, δε βρήκε παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.

Σχετικά με το αίτημα για παραβίαση της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας λόγω της επιβολής του μέτρου ασφαλείας "Κράτηση στη φυλακή" από το Ανώτατο Δικαστήριο Εφετών, το δικαστήριο κρίνει ότι η ενίσχυση της αιτιολογίας από το ανώτερο δικαστήριο, εφόσον αυτό το δικαστήριο δεν επιβάλλει περαιτέρω περιορισμό του μέτρου ασφαλείας στον κ. Μπελέρη, δεν αποτελεί επιδείνωση της θέσης του. Έτσι, το δικαστήριο επίσης δε βρήκε παραβίαση της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας στην περίπτωση του κ. Μπελέρη