Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενοικιαστές, συνταξιούχους, υπερήλικες και ΑμΕΑ εξειδίκευσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όπως τόνισε, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τα μέτρα «έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο» και ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 2,7 εκατομμύρια πολίτες.
Τα κριτήρια για επιστροφή ενοικίου
Το μέγιστο ποσό που θα επιστρέφεται στις οικογένειες για ενοίκιο πρώτης κατοικίας θα είναι 800 ευρώ, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο. Αν υπάρχει και φοιτητής στην οικογένεια για τον οποίο καταβάλλεται ενοίκιο το μέγιστο ποσό της επιστροφής θα είναι το ανώτερο 1.700 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή ενοικίου θα αντιστοιχούν σε αυτά του «Σπίτι μου ΙΙ». Για τον άγαμο θα φθάνει τα 20.000 ευρώ και για τους έγγαμους ή με σύμφωνο συμβίωσης τα 28.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 4.000 για κάθε τέκνο, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το κριτήριο εισοδήματος είναι στα 31.000 με προσαύξηση 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Επιλέξιμο θα είναι το 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο, με το ετήσιο κόστος του μέτρου να εκτιμάται στα 230 εκατ. ευρώ.
Για την επιστροφή ενοικίου για φοιτητική κατοικία δεν ορίζεται περιουσιακό όριο, μόνο εισοδηματικό. Για την επιστροφή ενοικίου υπάρχει περιουσιακό όριο 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι 948.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 1.280.000 φορολογούμενοι, με το ποσοστό αυτό να αντιστοιχεί περίπου στο 80% των ενοικιαστών στη χώρα.
Τα κριτήρια για τα 250 ευρώ σε συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ΑμΕΑ
Αναφερόμενος στους συνταξιούχος άνω των 65 ετών, δικαιούχους με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες, σημείωσε ότι το ποσό των 250 ευρώ θα είναι καθαρό για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία 200.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους 26.000 ευρώ και περιουσία 300.0000 ευρώ. Το μέτρο αφορά 1,44 εκατ. πολίτες με συνολικό κόστος 360 εκατ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε ότι «το πλεόνασμα δεν προκύπτει από αύξηση των φόρων, όπως θα ισχυριζόταν η αντιπολίτευση, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης και συγκεκριμένα σε τρεις παράγοντες: περιορισμός της φοροδιαφυγής, μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και περιστολή των κρατικών δαπανών.
Το επίκεντρο των μέτρων είναι οι πολίτες, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα να μετατρέπεται σε κοινωνικό κεφάλαιο με τη δημοσιονομική σταθερότητα στο επίκεντρο.
Δείτε τα βίντεο
Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης: «Έχουμε στόχο να απλώσουμε ένα "δίχτυ προστασίας" σε οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, σε φοιτητές, σε συνταξιούχους που χρειάζονται τη στήριξή μας - Το πλεόνασμα του 2024 είναι 4,8% το πρωτογενές, 1,3% το καθαρό. Είναι το καλύτερο… pic.twitter.com/ijLfIIWXQX
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) April 22, 2025
Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης: «Ακούμε τους πολίτες. Κατανοούμε τις αγωνίες σας, απαντάμε με παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε προσωρινές λύσεις. Πάμε σε μόνιμες λύσεις. Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η στέγη είναι δικαίωμα. Δεν είναι πολυτέλεια».@Pierrakakis pic.twitter.com/jZSpMZGIbi
— tomanifesto.gr (@tomanifesto) April 22, 2025