Με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του το φορολογικό νομοσχέδιο. Θετική ήταν η ψήφος και σε μια σειρά από άρθρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει. «Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.

Τα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «Ναι» είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, τα εξής:

  •  ‘Αρθρο 3: Φορολόγηση ανείσπρακτων δεδουλευμένων
  • ‘Αρθρο 6: Φορολογικοί συντελεστές
  • ‘Αρθρο 8: Φορολόγηση για ασφάλισμα
  • ‘Αρθρο 9: Σχετικά με τη μείωση φόρου εισοδήματος (συνδυαστικά με το άρθρο 6)
  • ‘Αρθρο 12: Κίνητρα για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • ‘Αρθρο 13: Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες
  • ‘Αρθρο 14: Φορολογικές αποσβέσεις
  • ‘Αρθρο 18: Απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης για αναπηρίες κάθε μορφής σε ποσοστό 80% και άνω. (Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω η οποία δεν έγινε δεκτή).
  • ‘Αρθρο 19: Δωρεές ιδρυμάτων στο Δημόσιο
  • ‘Αρθρο 26: Μείωση της προκαταβολής φόρου φορολογικού έτους 2018 κατά 5%
  • ‘Αρθρο 28: Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
  • ‘Αρθρο 29: Οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb)
  • ‘Αρθρο 30: Ηλεκτρονικά βιβλία
  • ‘Αρθρο 31: Παράταση ΔΑΔ
  • ‘Αρθρο 35: Φοροδιαφυγή-Διοικητή ΑΑΔΕ
  • ‘Αρθρο 40: Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
  • ‘Αρθρο 41: ΕΦΚ στο κρασί (επιστροφές).
  • ‘Αρθρο 42: Διαγραφή χρέους στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ή σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης
  • ‘Αρθρο 43: Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης
  • ‘Αρθρο 44: Διαγραφές ανείσπρακτων μικροποσών
  • ‘Αρθρο 45: Ηλεκτρονικό τιμολόγιο
  • ‘Αρθρο 46: Παράταση του τρόπου φορολόγησης των οχημάτων δημόσιας χρήσης
  • ‘Αρθρο 47: Ρύθμιση μεταβίβασης ακινήτων
  • ‘Αρθρο 48: Ρύθμιση θεμάτων δωρεών και γονικών παροχών
  • ‘Αρθρο 49: Υποβολή στοιχείων ακινήτων
  • ‘Αρθρο 63: Εκπροσώπηση υπουργείου Οικονομικών
  • Τροπολογία 107
  • ‘Αρθρο 2: Ηλεκτρονική διακίνηση δικαιολογητικών
  • Τροπολογία 116
  • ‘Αρθρο 4: Φάρμακα σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα
  • ‘Αρθρο 5: Εξαίρεση αυτοκινήτων πολυτέκνων από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης
  • ‘Αρθρο 6: ΕΝΦΙΑ-Δημόσια Υγεία
  • ‘Αρθρο 8: Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων
  • Τροπολογία 117
  • Διανομή κοινωνικού μερίσματος έτους 2019

Ναι, ως συνέχιση των δικών μας πολιτικών αν και φέτος θα το πάρουν μόνο 250.000 νοικοκυριά ενώ πέρυσι δόθηκε σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά με 3,5 εκατ. πολίτες δικαιούχους». 

«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού με την αξιοποίηση των ANFAs και των SNPs, των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης που καθηλώνει την ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Δική μας συνειδητή πολιτική είναι η μείωση των φόρων», είπε ο υφυπουργός που απάντησε και στις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας μέρους δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ότι δεν υφίστανται θέματα αντισυνταγματικότητας γιατί τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. «Είναι μέτρο που αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή και την καθιστά αντικίνητρo», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Όποιος φορολογείται στην Ελλάδα θα πληρώσει λιγότερο φόρο, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο. Λιγότερο φόρο, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα για τη μεσαία τάξη αλλά επί των ημερών του οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και περισσότεροι».

Mε τις διατάξεις του νέου πια φορολογικού νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων:

1. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

2. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.

3. Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των ανωτέρω στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής διαζευγμένου συζύγου ή τέκνου. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20% του πραγματικού τους εισοδήματος. Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

4. Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

5. Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

6. Θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

7. Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

8. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.

9. Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

10. Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

11. Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

12. Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

13. Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

14. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48. Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη για δεύτερη φορά εάν η ρύθμιση απολεσθεί για οποιοδήποτε λόγο που αφορά σε υπαιτιότητά του.

15. Γίνεται εφάπαξ διαγραφή οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων συνολικής αξίας έως 10 ευρώ ανά φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο, αφενός αποφορτίζεται η φορολογική διοίκηση από το γραφειοκρατικό κόστος για την παρακολούθηση των οφειλών αυτών, ενώ πάνω από 500.000 φορολογούμενοι θα αποκτήσουν και πάλι τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητά τους.

Επίσης με τροπολογίες που κατατέθηκαν μειώνεται ο ΦΠΑ σε φάρμακα και εμβόλια ειδικής κατηγορίας στο 6% από 13% που ισχύει ενώ καταργείται ο φόρος πολυτελείας για τα ΙΧ πολύτεκνων οικογενειών.

Επίσης, καθορίστηκαν οι δικαιούχοι του εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μεσοσταθμικά 700 ευρώ, 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Αναλυτικά δικαιούχοι είναι:

-Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά

-Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.

-Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες

-Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες»

Τι είπε ο πρωθυπουργός

«Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, το νέο φορολογικό, τονίζοντας ότι αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.

Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.

Φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, στη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόνοια του πιο αδύναμου κλιμακώνεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1η Ιανουαρίου του 2020, με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα ακριβά φάρμακα αλλά και με την εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης , αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο διανείμαμε στους πολίτες καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης. «Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.