Η κοινότητα πληροφοριών του Πακιστάν έχει ενσωματωμένες διάφορες υπηρεσίες με προεξάρχουσες την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) και τις Δια-υπηρεσιακές Υπηρεσίες Πληροφοριών (ISI). Την πρωτοχρονιά του 2025 έγινε γνωστό ότι απολύθηκαν περίπου 40 αξιωματούχοι από τη FIA κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «thediplomat.com», οι απολυμένοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν, μεταξύ άλλων, για δύο υποθέσεις λαθροδιακίνησης με τραγική κατάληξη: το ναυάγιο του περασμένου Δεκεμβρίου στη Γαύδο, στο οποίο επτά μετανάστες πνίγηκαν, και το πολύνεκρο ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου, το καλοκαίρι του 2023, όπου 550 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 209 κατάγονταν από το Πακιστάν.
Την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαρήχθησαν σε διεθνή μέσα και οι οποίες κρίθηκαν ως έγκυρες και ισχύουσες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η FIA συνέλαβε τον Mohammad Iqbal ως βασικό ύποπτο για το ναυάγιο στην Πύλο.
Την ίδια ημέρα, κυκλοφόρησε εν Ελλάδι το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση της Πύλου. Στο πόρισμα 148 σελίδων επισημαίνονται «μια σειρά σοβαρών επίμεμπτων παραλείψεων στα καθήκοντα έρευνας και διάσωσης εκ μέρους ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος», τα οποία «συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων» στο αλιευτικό Adriana. Μάλιστα, το πόρισμα στοχοποιεί οκτώ ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού, ότι είχαν «γνώση και παράβλεψη του κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων αλλοδαπών» και ως εκ τούτου κρίνονται «ελεγκτέοι» για θανατηφόρα έκθεση, καθώς και για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής. Τέλος, καταγγέλλεται η ρυμούλκηση του αλιευτικού με τους μετανάστες.
Το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε στον Συνήγορο του Πολίτη, τονίζοντας ότι το πόρισμα επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση «από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την προστασία της χώρας».
Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι υπάρχει «πρόδηλη αναντιστοιχία μεταξύ περιεχομένου και συμπερασμάτων» του πορίσματος, καθώς «θεωρεί ελεγκτέους, για σοβαρά ποινικά αδικήματα, πλειάδα αξιωματικών του Λιμενικού, τους οποίους δεν μνημονεύει καν ονομαστικά στην ανάλυση του πορίσματος», ενώ τάσσεται συστηματικά «υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση».
Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το «Μανιφέστο» ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ για τη σύλληψη Iqbal, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και εν γένει για το ναυάγιο στην Πύλο.
«Ως προς τη σύλληψη το διερευνούμε και είμαστε σε επαφή με την εκεί πρεσβεία μας. Κάποιοι, εντός και εκτός συνόρων, προσπαθούν να στοχοποιήσουν τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Το Λιμενικό σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές συνανθρώπων μας, οι οποίοι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης όλων των δικτύων διακίνησης πονεμένων ανθρώπων», απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης στο «Μανιφέστο».
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο πόρισμα. «Ως προς το νομικό σκέλος του πορίσματος θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Είναι απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις των οργάνων από την κυβέρνηση. Είμαστε κράτος δικαίου. Όποια απόφαση πάρει η Δικαιοσύνη, είτε βασιστεί είτε όχι σε κάποια σημεία του πορίσματος, είναι απολύτως σεβαστή», πρόσθεσε.
Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ τόσο προς τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέα Ποττάκη, όσο και στο περιεχόμενο του πορίσματος.
«Εμείς κυνηγάμε τους λαθροδιακινητές και όχι τους λιμενικούς, και αυτό είναι στην κορωνίδα της πολιτικής μας Θεωρούμε ότι το πόρισμα αυτό έχει πολιτικά χαρακτηριστικά», επισήμανε.
στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η θητεία του κ. Ποττάκη έχει λήξει (σ.σ.: από το καλοκαίρι του 2022) και εκτίμησε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «σκοπίμως δεν προσέρχονται να υπερψηφίσουν {άλλες} επιλογές {για επικεφαλής} που κάθε άλλο παρά από τον δικό μας πολιτικό χώρο προέρχονται».
Τέλος, ανέφερε ότι το πόρισμα ολοκληρώθηκε σε διάστημα 15 μηνών αντί εντός 90 ημερών, όπως προβλεπόταν. Οπωσδήποτε, ο χρονισμός δημοσίευσης του πορίσματος δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. «Θεωρούμε ότι το κύριο σώμα του πορίσματος και τα συμπεράσματα δεν έχουν σύνδεση. Η προσωποποίηση ευθυνών είναι ατεκμηρίωτη», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.