Θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα του 73χρονου προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το όνομα του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κυκλοφορήσει από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγάγει το ζήτημα των υποκλοπών σε πολιορκητικό μηχανισμό για να γκρεμίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τότε είχαν πρωτοακουστεί οι πληροφορίες ότι θα του γινόταν πρόταση να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά είτε γιατί θα ακύρωνε το αφήγημα του «ανεξάρτητου» είτε γιατί αποκαλύφθηκε το σχέδιο εκείνων των ημερών και… κάηκε.

Οτι όμως ο κ. Ράμμος ήταν ένα χαρτί που παρέμενε στο τραπέζι στους σχεδιασμούς ΠΑΣΟΚ–Αριστεράς προς αξιοποίηση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε αυτόν τον χώρο πάσχουν από το σύνδρομο Σαρτζετάκη, αναγορεύοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε θεματοφύλακα του κράτους δικαίου, παρά το ότι κυβερνητικοί παράγοντες ουκ ολίγες φορές έχουν αναδείξει την εργαλειοποίηση του θεσμού κάτω από συγκεκριμένες ιδεοληπτικές συμπεριφορές.

Λαγός την φτέρη...

Τι συνέβη όμως και το όνομα βγήκε από τα συρτάρια πριν από την ώρα του; Ηταν… λαγός το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μαργαρίτης ή απλά «μαρτυριάρης» όταν στην εκπομπή του Attica και στον Γιώργο Μελιγγώνη είπε για πρώτη φορά το όνομα του Ράμμου ως πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας για να αποδοκιμαστεί από το κόμμα του, αρχικά;

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να γίνει η σκέψη Μαργαρίτη πράξη από τη Νέα Αριστερά και τον πρόεδρό της Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είπε ρητά, αιτιολογώντας την πρόταση για Ράμμο, ότι «είναι μια ευκαιρία αυτή η πρότασή μας για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους, να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση και όλοι μαζί να στείλουμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι φτάνει πια με αυτήν την προσπάθεια διάλυσης κάθε έννοιας κράτους δικαίου στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, θεωρώ, εκτιμώ και ελπίζω ότι η στάση του στην πρότασή την οποία καταθέσαμε θα είναι θετική. Θεωρώ ότι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ που βρισκόμαστε και ειδικά σε τέτοιου τύπου κρίσιμα μείζονα θεσμικά ζητήματα δεν μπορεί να μπαίνουν μπροστά μικροκομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να πρυτανεύει η λογική και η θεσμική υπευθυνότητα».

Να σημειώσουμε ότι ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέκρυψε το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, λέγοντας μάλιστα σε στενούς του συνεργάτες ότι έχει αξιόλογα στελέχη, όπως είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τώρα εάν ο τελευταίος ανέλαβε τη «βρόμικη» δουλειά να προετοιμάσει το προξενιό, εκείνος το γνωρίζει, αλλά δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο πλευρών υπάρχουν εδώ και καιρό.

Πολιτικό πινγκ-πονγκ

Πάντως, ερωτηθείς για την πρόταση εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Χρήστου Ράμμου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρχικά πως «τιμώ και εκτιμώ τον κ. Ράμμο, έναν εξαίρετο λειτουργό της δικαιοσύνης», αφήνοντας πρώτα να τοποθετηθεί «αυτός που έχει τη βασική ευθύνη».

Από τη μεριά του, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εμφανίστηκε απόλυτα ανοιχτός σε συνεργασίες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ κληθείς να σχολιάσει τον προτεινόμενο από τη ΝεΑΡ για Πρόεδρο, Χρήστο Ράμμο, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και δεν θα βάλω στη συζήτηση κανένα “φίλτρο” για τον κ. Ράμμο γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια συζήτηση δευτερογενή, η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά νομίζω ότι θα ήταν λάθος πριν συνεδριάσει, έστω για πρώτη φορά, η Πολιτική Γραμματεία, να πω κάτι δημόσια εγώ».
Τέλος, το… μπαλάκι πλέον πέφτει στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο εάν δεχτεί να στηρίξει τον Χρήστο Ράμμο, συρόμενος πίσω από τη Νέα Αριστερά, διευκολύνοντας επί της ουσίας τη ΝΔ, και αδειάζοντας μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου που θα «δυσκόλευε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ανοίγματά του στο Κέντρο.