Σε μια επιεικώς απαράδεκτη δήλωση προέβη ο βουλευτής επικρατείας του απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνας Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αχαρναϊκή», όπου δίνει περίπου δίκιο στον Πούτιν και στον επεκτατικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Με εντελώς σαθρή επιχειρηματολογία και ψεύδη, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εξισώσει τον θύτη με το θύμα.

Σε αυτήν την εντελώς παράλογη εξίσωση -η οποία μόνο σε «σοβιετική νοσταλγία» μπορεί να αποδοθεί- εφευρίσκει κάλπικα επιχειρήματα που θα έκαναν τον ίδιο τον Πούτιν να χαμογελάσει. Ως προς την επιχειρηματολογία του, υποστηρίζει ότι είναι κατανοητή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή «υπήρξαν συνεχείς παραβιάσεις των συμφωνιών το 2015». Αυτό βέβαια που πολύ βολικά ξεχνά είναι ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 και κατέκτησε την Κριμαία.

Κατόπιν υποστηρίζει ότι «είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι το συνοριακό σου κράτος μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, όταν εσύ είσαι η Ρωσία». Πολύ βολικά αποκρύπτει ότι, παρά την εισβολή της Ρωσίας το 2014, η Ουκρανία τελικά έκανε επίσημη αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μόλις πέρυσι και συγκεκριμένα στις 30/9/2022, ενώ η τρέχουσα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έλαβε χώρα στις 24/2/2022.

Τέλος, λέει ότι «είναι το αντίστροφο και το αντίστοιχο με τον πόλεμο, κατά την κρίση του Κόλπου των Χοίρων, όταν ήταν ο Κέννεντυ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προσπαθούσαν να μεταφέρουν οι Σοβιετικοί του Χρουστσέφ πυραύλους εδάφους αέρος στην Κούβα». Πολύ βολικά «μπερδεύει» ο κύριος Ηλιόπουλος, την «Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων» (Cuban Missle Crisis) και την «Εισβολή του Κόλπου των Χοίρων» (Bay of Pigs Invasion), ενώ ξεκάθαρα αναφέρεται στο πρώτο συμβάν, μιας και δεν υπήρχαν «πύραυλοι» στο δεύτερο συμβάν. Αυτό λοιπόν που συνέβη στην «Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων» ήταν το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί, μετά από αίτημα του Φιντέλ Κάστρο, είχαν μεταφέρει πυρηνικά όπλα στην Κούβα, ως αντίποινα για την «Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων». Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει πότε ακριβώς μετέφερε το ΝΑΤΟ πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, το 2014, το 2015 ή έστω το 2022, όπου έκανε τη μεγάλη εισβολή ο Πούτιν.

Είναι επιεικώς απαράδεκτη αυτή η δήλωση, η οποία φυσικά βαρύνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα πρέπει οπωσδήποτε να την καταδικάσει. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβει η Αριστερά ότι το ξέπλυμα του Πούτιν για την Ουκρανία ισοδυναμεί κάθε φορά με ξέπλυμα της Τουρκίας για την εισβολή της στην Κύπρο.

Η δήλωση Ηλιόπουλου

Ερωτηθείς ο Όθωνας Ηλιόπουλος εάν καταδικάζει τον Πούτιν και τι προβλέπει για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, δήλωσε τα κάτωθι: «Αναφορικά με το αν καταδικάζω τον Πούτιν: τον καταδικάζω πολύ λιγότερο απ’ ότι οι υπόλοιποι.

Η Ρωσία είναι μία μεγάλη δύναμη και οδηγήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο, μετά από συνεχείς παραβιάσεις των συμφωνιών (του Ντονάσκ) το 2015. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι το συνοριακό σου κράτος μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ, όταν εσύ είσαι η Ρωσία. Είναι το αντίστροφο και το αντίστοιχο με τον πόλεμο, κατά την κρίση του Κόλπου των Χοίρων, όταν ήταν ο Κέννεντυ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προσπαθούσαν να μεταφέρουν οι σοβιετικοί του Χρουστσέφ πυραύλους εδάφους αέρος στην Κούβα. Υπάρχουν κάποια στρατηγικά συμφέροντα τα οποία δεν μπορείς να αφήσεις να ανατραπούν, γιατί δείχνεις έπειτα ότι είσαι σε δυσμενέστατη θέση. Όταν ο Γκορμπατσέφ είχε καταλύσει το σοβιετικό πολίτευμα, είχε υπογράψει το ΝΑΤΟ μία διεθνή συμφωνία ότι δεν θα επεκταθεί. Αυτή, όμως, καταστρατηγήθηκε πάρα πολλές φορές, όπως τώρα με την είσοδο της Δανίας και Σουηδίας, φτάνοντας μέχρι τα πραγματικά φυσικά σύνορα της Ρωσίας. Ήταν αναπόφευκτο αυτό να δημιουργήσει μια κρίση. Δεν δικαιολογώ τον πόλεμο, γιατί είναι πάντα μία κακή λύση, αλλά καταλαβαίνω πως πάρα πολλοί λόγοι έχουν οδηγήσει σε αυτή τη σύρραξη. Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα.»