Σοβαρές παρατυπίες και νομικά κενά εντόπισε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στην υπόθεση οικοδομικής άδειας για πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή Καμίνια της Μήλου, κοντά στο εμβληματικό Σαρακήνικο. Η έκθεση των 74 σελίδων συνιστά κόλαφο για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ανατρέπει πλήρως τη νομιμότητα της αδειοδότησης, οδηγώντας τον φάκελο στον Εισαγγελέα Εφετών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Πολεοδομικές παραβάσεις και θεσμικά κενά

Το βασικότερο ζήτημα αφορά την απουσία προσώπου του οικοπέδου σε νομίμως αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο – προϋπόθεση απαραίτητη για οικοδομησιμότητα σε εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντί για αναγνωρισμένο δρόμο, το οικόπεδο συνορεύει με αγροτική οδό, γεγονός που το καθιστά μη κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη.

Πέρα από αυτό, η έκδοση της άδειας προχώρησε χωρίς ολοκληρωμένη περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς επικυρωμένα όρια παραλίας και χωρίς οριοθέτηση ρέματος. Επιπλέον, η έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων εκδόθηκε μήνες μετά την οικοδομική άδεια, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

milos-sarakiniko-2.webp
milos-sarakiniko-1.webp

Περιβαλλοντικές αστοχίες και προχειρότητα στον σχεδιασμό

Η περιοχή της προτεινόμενης ξενοδοχειακής ανάπτυξης βρίσκεται εντός χαρακτηρισμένης Ζώνης Προστασίας Άγριας Ζωής, αλλά ποτέ δεν θεσπίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης. Επίσης, η χάραξη του αιγιαλού έγινε με ελάχιστο πλάτος, αγνοώντας τη μορφολογία του τοπίου, με αποτέλεσμα η ζώνη δόμησης να πλησιάζει επικίνδυνα τη θάλασσα.

Χαοτική ερμηνεία των νόμων από τις υπηρεσίες δόμησης

Η ΕΑΔ διαπιστώνει ότι η έλλειψη σαφών οδηγιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει οδηγήσει τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) να εφαρμόζουν κατά βούληση τη νομοθεσία. Παρά την πάγια νομολογία του ΣτΕ μετά το 2023 –όπως αυτή εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Πάτμου– δεν υπήρξε θεσμική κατεύθυνση από το ΥΠΕΝ, ενώ παραμένει σε ισχύ μια μεταβατική διάταξη του νόμου 3212/2003, που αφήνει περιθώρια αυθαίρετης ερμηνείας.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση όπου κάθε ΥΔΟΜ αποφασίζει διαφορετικά, οδηγώντας σε «διαχείριση κατά το δοκούν» της οικοδομικής νομοθεσίας στα νησιά.

Η Πολεοδομία της Μήλου στο Επίκεντρο

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμπεριφορά της ΥΔΟΜ Μήλου, η οποία φέρεται να έχει εγκρίνει πολυάριθμες οικοδομικές άδειες σε ακίνητα που δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μήλο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητάς της όπως τη Σίφνο, την Κίμωλο και τη Σέριφο.

Σημειώνεται, επίσης, η πολιτικά φορτισμένη εξέλιξη της τοποθέτησης της προϊσταμένης της ΥΔΟΜ Μήλου, Έλλης Χωριανοπούλου, στη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νοτίου Αιγαίου. Η ίδια, σε δημόσιες τοποθετήσεις, έχει υποστηρίξει ότι τα γήπεδα προ του 2003 δεν απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε οδό – θέση που έχει καταρριφθεί τόσο από τη νομολογία όσο και από το πόρισμα της ΕΑΔ.

Ο Τουρισμός Πνίγει τη Μήλο

Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης δεν είναι μεμονωμένο καθώς από τις αρχές του 2025, στη Μήλο βρίσκονται υπό διαδικασία αδειοδότησης 48 νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αποτυπώνοντας τη ραγδαία –και συχνά ανεξέλεγκτη– τουριστική ανάπτυξη στο νησί. Το πόρισμα της ΕΑΔ αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή τη φαινομενική «έκρηξη επενδύσεων» υποκρύπτονται σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες και κενά ελέγχου.