Ένα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιοτολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, τον προειδοποίησε να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, μετά και τις επιθέσεις που δέχτηκαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία.

«Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε τον αγιατολάχ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν διευκρίνισε πώς μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στην Τεχεράνη.

Απειλές και από το Ιράν προς τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, από πλευράς του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν συμβάλλουν στην παύση των αντιποίνων του Ισραήλ στην περιοχή και «η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί», τότε «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά». 

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε: «Λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι διαχειρίζονται τώρα τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν καλωσορίζουμε μια επέκταση του πολέμου στην περιοχή. Αλλά αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, σε αντίποινα για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρός σύμμαχος του Ισραήλ και δήλωσαν ότι θα το στηρίξουν μετά τις επιθέσεις.