«Φρένο» στα σενάρια επαναφοράς των δώρων για μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, έβαλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς, όπως είπε, το κόστος αυτών των παρεμβάσεων φτάνει τα 8 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Πρέπει να κρατήσουμε ένα ζύγι», δήλωσε διευκρινίζοντας πως όσοι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια θα λάβουν μεμονωμένα τα αναδρομικά τους. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το καλοκαίρι του 2020 είχε με επίσημες δηλώσεις του ξεκαθαρίσει το θέμα στη Βουλή. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια», τόνισε. Και διευκρίνισε: «Η κυβέρνηση απέναντι στους συνταξιούχους έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με την έννοια ότι "ξεπάγωσε" τις αυξήσεις των συντάξεων. Δεύτερον, αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά να ξέρετε, ότι παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις την περασμένη δεκαετία, η Ελλάδα σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην καταβολή των συντάξεων».

Επιπλέον, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι σχεδιαζόμενες μειώσεις άμεσων φόρων θα έχουν εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2025 τα οποία θα δηλωθούν το 2026.

Οι δασμοί Τραμπ

Εξηγώντας, σε άλλο σημείο, τι σημαίνουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη οι ανταποδοτικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως «οι εξαγωγές μας κατά 80% και πλέον πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 5% των εξαγωγών μας πάει στην Αμερική, είναι κι αυτό όμως σημαντικό, γιατί δυσκολεύει τις εξαγωγές».

«Δυσκολεύοντας τις εξαγωγές της Ευρώπης συνολικά, ωθεί την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κάτω. Αυτό είναι κακό νέο και για εμάς. Εάν προχωρήσουν δασμοί εναντίον της Ευρώπης, αναγκαστικά και η ΕΕ θα προχωρήσει σε τέτοια μέτρα εναντίον της Αμερικής. Θα υπάρχει λοιπόν ένας εμπορικός πόλεμος, βάλτε στην εικόνα και την Κίνα. Όλο αυτό δημιουργεί ένα οικονομικό πόλεμο διεθνώς και όπως λένε όλοι οι αναλυτές, οι οικονομικοί πόλεμοι με επίκεντρο τους δασμούς έχουν μόνο ηττημένους», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Στην Αμερική αυξάνοντας τους δασμούς, θα ακριβύνουν τα προϊόντα τα ευρωπαϊκά που πάνε εκεί – όσα εξακολουθήσουν να πάνε – άρα θα ακριβύνουν και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στην Αμερική, άρα θα υπάρξει πίεση και στην αμερικανική οικονομία. Ακόμη και ο ισχυρότερος παίκτης δεν είναι μόνος του. Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω πως όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία των πραγμάτων. Εάν αυτό δεν συμβεί, αυτό προφανώς είναι κακά νέα για όλους».