«Τελικά και νόμος Παρασκευόπουλου υπήρξε και δεκάδες χιλιάδες αποφυλακίσεις ποινικών εγκληματιών έγιναν και οι εκφοβιστικές αγωγές του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν. Άλλη μια αποκατάσταση της αλήθειας. Άλλο ένα ηχηρό χαστούκι στα πεπραγμένα της Εθνοσωτηρίου Κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σχολιάζει ο Georgy Zhukov, με αφορμή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου κατά του «protothema.gr» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και της τέως γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, για ανάρτηση η οποία περιελάβανε και δηλώσεις της κυρίας Νικολάου, τις οποίες η τελευταία εν συνεχεία ανάρτησε στο twitter.
Τελικά και νόμος Παρασκευόπουλου υπήρξε και δεκάδες χιλιάδες αποφυλακίσεις ποινικών εγκληματιών έγιναν και οι εκφοβιστικές αγωγές του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν. Άλλη μια αποκατάσταση της αλήθειας. Άλλο ένα ηχηρό χαστούκι στα πεπραγμένα της Εθνοσωτηρίου Κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. pic.twitter.com/bC4idvqg6E
— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) April 11, 2024
Όπως σημειώνει το Πρώτο θέμα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του κ. Παρασκευόπουλου με την οποία ζητούσε να επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την επίμαχη ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι από κοινού το «protothema.gr» και η κυρία Νικολάου έχουν διαπράξει το αδίκημα της συκοφαντικής ή απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 αναρτήθηκε στο protothema.gr ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: «Νόμος Παρασκευόπουλου: 17.000 αποφυλακίσεις την περίοδο 2015-2019» με υπότιτλους: «Είχε βιάσει τρεις γυναίκες, καταδικάστηκε σε 53 χρόνια φυλακή, βγήκε στα 10.- Ελεύθερος ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι τρεις Γεωργιανοί που "σιδέρωσαν" 85χρονη στην Κυψέλη».
Σε άλλο σημείο, αναφερόταν: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μόνο το 2017 με τον συγκεκριμένο νόμο αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700. Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου ξεπέρασαν τις 17.000 τα έτη 2015-2019». Στη συνέχεια γινόταν αναφορά σε περιπτώσεις αποφυλακίσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και έγιναν με τις ευεργετικές διατάξεις «του νόμου Παρασκευόπουλου».
Παράλληλα, η κυρία Νικολάου, σε δήλωσή της η οποία φιλοξενήθηκε στο επίμαχο ρεπορτάζ, ανέφερε: «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου 4322/2015 αιμοσταγή. Διότι στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές. Ο προσωρινός νόμος που θα ίσχυε δήθεν για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Απρίλη του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019». Σε άλλο σημείο η κυρία Νικολάου ανέφερε: «Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και κυρίως από τα θύματα εκείνων που ενώ είχαν καταδικαστεί, βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και προέβησαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες».
Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι το περιεχόμενο του επίμαχου κειμένου είναι ψευδές και αποσκοπούσε στο να πλήξει την τιμή και την υπόληψή του, τόσο ως ατόμου, όσο και ως πολιτικού και ακαδημαϊκού. Όμως, οι δικαστές είχαν αντίθετη άποψη και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «Πρόθεση των συντακτών του επίμαχου κειμένου δεν ήταν να πλήξουν την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος (σ.σ.: Νίκου Παρασκευόπουλου) στο πρόσωπο του οποίου ουδεμία αναφορά γίνεται ούτε αμφισβητείται το κύρος του ως ακαδημαϊκού, αλλά να στηλιτεύσουν για συγκεκριμένους λόγους την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο νόμος 4322/2015, που επικράτησε ως νόμος Παρασκευόπουλου, ταυτίζεται με το πρόσωπο του ενάγοντος, καθώς όπως είναι γνωστό ο νόμος ναι μεν προτάθηκε από τον ενάγοντα υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Δικαιοσύνης, πλην όμως, αφού τέθηκε σε διαβούλευση και έτυχε επεξεργασίας από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εν συνεχεία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της τελευταίας και ως εκ τούτου αποτελεί προϊόν του νομοθετικού έργου της Βουλής, είναι δηλαδή έργο συλλογικό και όχι ενός προσώπου».
Εξάλλου, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, για τον νόμο 4322/2015 υπήρξαν ευρύτερες αντιδράσεις από τον Τύπο και από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ οι περιπτώσεις αποφυλακίσεως κρατουμένων που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα «δεν αποδείχθηκε» ότι «αποδίδονται αναληθώς στο νόμο 4322/2015» (νόμο Παρασκευόπουλου). Ακόμη, οι δικαστές, σημειώνουν ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία που προσκόμισε η κυρία Νικολάου στο δικαστήριο, ότι «συμφωνούν κατά βάση με τα αριθμητικά αναφερόμενα στο δημοσίευμα». Ούτε όμως οι δηλώσεις της κυρίας Νικολάου, προσθέτουν οι δικαστές.
Και καταλήγει η δικαστική απόφαση: «Κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν αποδείχθηκε ότι οι εναγόμενοι (σ.σ.: Πρώτο Θέμα και η κυρία Νικολάου) τέλεσαν σε βάρος του ενάγοντος (σ.σ.: κ. Παρασκευόπουλου) το αδίκημα της συκοφαντικής ή της απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης ή ότι εν γνώσει τους ή ανυπαιτίως αγνοώντας υποστήριξαν αναληθή γεγονότα που εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον του ενάγοντος. Κατ΄ ακολουθίαν η αγωγή είναι απορριπτέα ως ουσία αβάσιμη».