Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχάηλ. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την παράταση για τα POS και συγκεκριμένα ανέφερε: «Δώσαμε μια παράταση όπως είχαμε δώσει. Μία παράταση για τους 35 κλάδους που έβαλαν POS και δεν δώσαμε δεύτερη παράταση. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Δεν είναι δηλαδή κάποιο τρικ για να προσπαθήσουμε να πιέσουμε τον κόσμο. Έχουμε κάνει ένα έργο το οποίο όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να λύσει μια σειρά από προβλήματα για να μπορέσει να είναι επιχειρησιακά ενεργό. Δεν ήταν απλό, θα έλεγα μάλλον το πιο δύσκολο έργο της πληροφορικής που η χώρα μας είχε αναλάβει γιατί είχε πάρα πολλούς εμπλεκόμενους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν να μην είναι έτοιμος».

Για τους ελέγχους στις επιχειρήσεις υπογράμμισε: « Αυτή την στιγμή έχουμε ξεκινήσεις ελέγχους των επιχειρήσεων με τζίρο άνω του εκατομμυρίου και φυσικά κατεβαίνουν προς τα κάτω για να ελεγχθούν όλοι. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είναι δηλωμένοι, δεν έχουν κάνει και τις απαραίτητες ενέργειες. Μπορούν να μας αποδείξουν ότι έχουν το ραντεβού και έχουν το email και το έχουν κλείσει. Το αν δεν έχει δηλωθεί είναι ένα τυπικό πρόβλημα. Εντωμεταξύ, δεν θέλουμε να βάλουμε πρόστιμα σε κάποιον που τα έκανε όλα και απλώς δεν είναι δηλωμένος κάπου σε μια λίστα». Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε τη διαδικασία έναν άθλο και «αυτό αναγνωρίζεται και από την κοινωνία συνολικότερα, η οποία το θέλει. Θέλει αυτή τη διασύνδεση γιατί είναι μας δίνει τη δυνατότητα εμάς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους , να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή μέσω της χρήσης των χρεωστικών καρτών και θα συνεχίσει να επιτρέπει και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους από τη μια μεριά και τη μείωση της φορολογίας από την άλλη».

«Είναι το γεγονός ότι μια επιχείρηση όταν ανοίγει εποχική πρέπει να δηλωθούν όλοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δουλειά με τον μισθό του. Ο καθένας, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και όλα αυτά. Τώρα μόλις έχει τελειώσει αυτή τη δουλειά και ξεκίνησες ωραία και καλά. 1Η Απριλίου ας το πούμε. Ερχόταν το κράτος τον Μάιο, τον Ιούνιο και σου έλεγε τώρα άλλαξε όλους τους μισούς. Δεν ισχύουν αυτές οι συλλογικές συμβάσεις. Ήρθε νέος κατώτατος και ξανά δηλώνεις πάλι όλους από την αρχή. Ερχόμαστε τώρα 1η Απριλίου με μία κίνηση, με μία κίνηση, να ξέρουν το μισθό, να ξέρουν επί τη βάσει ποιας σύμβασης θα δουλέψουν στη σεζόν και να μην αναστατώνεται και.

Φορολογικές δηλώσεις

Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τι ακριβώς αλλάζει ο κ. Θεοχάρης σημείωσε : «Φέτος θα κινηθούμε στην πρώτη κατηγορία που είναι η πιο ασφαλής. Ερχόμαστε όμως να θεσμοθετήσουμε αυτή τη δήλωση ως διαδικασία. Είναι μια καινοτομία που εισάγουμε, μια καινοτομία που δεν υπάρχει είναι σπάνια και σε άλλες χώρες. Είμαστε ήδη στην πρωτοπορία των ψηφιακών δηλώσεων και τώρα πια θα έχουμε τη δυνατότητα των δηλώσεων στις οποίες υποβάλλει για λογαριασμό του φορολογούμενου ή ΑΑΔΕ το ελληνικό κράτος. Και μ αυτό τον τρόπο τον προστατεύουμε από τη χρήση των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής».

Όσον αφορά τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις και εαν μπορεί να διορθωθεί ο υφυπουργός επεσήμανε «Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Πρώτον: Θα έχεις ειδοποιηθεί από την αρχή της σεζόν, μόλις ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις και για το τι ξέρουμε και τι φόρο θα πληρώσεις. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον: έχεις όλο αυτό το διάστημα τη δυνατότητα είτε έτσι είτε με κάποιο ηλεκτρολογικό υλικό να ελέγξεις την ακρίβεια των στοιχείων αυτών και εάν θελήσεις να τα διορθώσεις διορθώνονται, πατάς το κουμπάκι και υποβάλλεις μόνος σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις την τελευταία μέρα, έχεις όλο το διάστημα να υποβάλεις τη δήλωση και τέλος. Εάν παρόλα αυτά χρειαστεί να κάνεις τροποποιητική δήλωση εκ των υστέρων δηλαδή ανακάλυψες το πρόβλημα και αυτό πάλι γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα». Για τις εκπτώσεις στη φορολογία σημείωσε: «Αυτό είναι μια διαδικασία που θα την εξετάσουμε και την εξετάζουμε. Έχουμε σε κάποια σημεία εκπτώσεις, σε κάποια άλλα δεν έχουμε εκπτώσεις επί της αρχής μόνο να απαντήσω όταν μιλάμε για φορολογία η οποία αναφέρεται στο προηγούμενο έτος το να την πληρώσει εφάπαξ θα είναι περισσότερο υποχρέωση σου παρά να χρειάζεται να έχει και ένα κίνητρο».

Η διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές

Για το θέμα των διασυνδέσεων του POS με τις ταμειακές μηχανές ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Αν γίνουν οι διασυνδέσεις 5.000 την ημέρα, όπως έχουμε υπολογίσει και ίσως λίγο παραπάνω θεωρώ ό,τι είναι αρκετός ο χρόνος και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος παράτασης και φυσικά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να μη γίνονται 5.000 την ημέρα. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες είδα κάποια μείωση, είμαστε γύρω 4.000, δεν είμαστε στις 5.000 που χρειαζόμαστε και κάθε μέρα που χάνουμε προστίθεται στο ρυθμό στον οποίο θέλουμε».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: . Δεν θέλαμε να αναστατώσουμε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με όλη αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι δηλώσεις είναι το γεγονός ότι μια εποχική επιχείρηση ανοίγει πρέπει να δηλωθούν όλοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δουλειά με τον μισθό του. Ωστόσο, τώρα ερχόμαστε την 1η Απριλίου με μία κίνηση, να ξέρουν το μισθό, να ξέρουν επί τη βάση ποιας σύμβασης θα δουλέψουν στη σεζόν και να μην αναστατώνονται οι υπάλληλοι. Επιπλέον, επηρεάζεται το επίδομα Πάσχα και μια σειρά από 19 επιδόματα».

Οι αλλαγές στην Golden Visa

Για τις αλλαγές στην Golden Visa ο υφυπουργός ανέφερε ό,τι: «Δεν επηρεάζει η ίδια με τον όγκο της. Να σας εξηγήσω πως επηρεάζει στις προσδοκίες για τις τιμές. Δηλαδή κάποιος είχε ένα ακίνητο των διακοσίων χιλιάδων και ακόμα και όταν το έδινε στον Έλληνα, επειδή ακριβώς υπήρχε εναλλακτική των 250. Άρα υπήρχε μια πληθωριστική προσδοκία. Άρα και ο Έλληνας ερχόταν και πλήρωνε. Άρα τώρα τι κάναμε με αυτές τις αλλαγές και είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Χωρίσαμε την αγορά στα δύο. Είπαμε ότι υπάρχει μια αγορά των πλουσίων οκτακοσίων χιλιάδων και άνω. Αν ο Έλληνας που ανταγωνίζεται αυτή την αγορά είναι δεν ξέρω, ο γόνος του εφοπλιστή είναι κάποιος που δεν είναι στην καθημερινότητα και μια αγορά για μένα και για σένα, για εσάς, για τους ανθρώπους που μας βλέπουν, της καθημερινότητας των 100, 150, 200, 250, 300 χιλιάδων ακίνητα τα οποία πια δεν θα επηρεάζονται γιατί είναι πολύ μακριά από τις 800 χιλιάδες. Γι αυτό διαλέξαμε αυτό το ποσό να είναι πολύ μακριά».

Η δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Υπάρχει μια πολυπλοκότητα του προβλήματος και ειδικά για να εστιάσουμε στο θέμα των γυναικοκτονιών έχουν φτιαχτεί ειδικά τμήματα μέσα στα αστυνομικά τμήματα για τις γυναικοκτονίες, για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε γυναίκες και κοπέλες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απειλών και ούτω καθεξής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22 τμήματα και θα φτιαχτούν άλλα 45, ώστε σε κάθε αστυνομική διεύθυνση να υπάρχει άλλο ένα. Έχουν φτιαχτεί ειδικά πρωτόκολλα για τον χειρισμό αυτών των καταστάσεων, έχει φτιαχτεί η εφαρμογή, με το panic button, δηλαδή έχουν γίνει κινήσεις αλλά θέλω να πω ότι χρειάζεται χρόνος».

Επίσης πρόσθεσε «Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι κυρίως επιχειρησιακές» και πρόσθεσε στο συγκεκριμένο περιστατικό «υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να δούμε πώς συνολικότερα το αντιμετωπίζουμε. Είτε λέγεται bullying στα σχολεία, είτε λέγεται γενοκτονίες, είτε λέγεται Γλυφάδα». Ακολούθως επεσήμανε : «Τη βαθμολόγηση του κάθε υπουργού την κάνει ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό ενδεχομένως να κάνει περισσότερες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα. Δεν λέει κάποιος, ότι είμαστε στο σημείο στο οποίο θα θέλαμε και εμείς οι ίδιοι να είμαστε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ό,τι κάθε επιχειρησιακό ζήτημα εν τέλει καταλήγει να αντικατοπτρίζεται σε πολιτικές ευθύνες. Δηλαδή, το να έχουμε μια αντιπολίτευση η οποία μέσα στην πολιτική της απελπισία ή στην πολιτική της εξαλλοσύνη κάθε τι που συμβαίνει να ζητάει παραίτηση υπουργού, καταλαβαίνουμε νομίζω ότι δεν δίνει, τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να δοθούν οι απαντήσεις».

Συνέδριο

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο συνέδριο της ΝΔ υπογραμμίζοντας : «Αυτό το συνέδριο μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε παλιές στιγμές στην ιστορική πορεία της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα το γεγονός ότι ήταν πάντοτε το κόμμα που έκανε τα μεγάλα άλματα, ωθώντας τη χώρα προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Επίσης, μας έδωσε και την ευκαιρία να αναστοχαστούμε τη μάχη που έρχεται και συγκεκριμένα τα επιχειρήματά μας, τις θέσεις μας, τις αρχές μας, τις αξίες μας. Με όπλο αυτές εγώ είμαι αισιόδοξος ό,τι θα μπορέσουμε να πείσουμε τον περισσότερο κόσμο και αυτόν που στο παρελθόν μας εμπιστεύτηκε και τώρα ενδεχομένως να έχει αμφιβολίες και φυσικά κάποιους οι οποίοι δεν έχουν ποτέ εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία, ότι πραγματικά σήμερα μία ορθολογική λύση υπάρχει και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και αυτή είναι η Ν.Δ».