Με ανακτημένα δάνεια θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, την ίδια στιγμή που οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων προχωρούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων χορηγήσεων τα οποία πρασίνισαν εκ νέου.

Οι ανακτήσεις αποτελούν συγκεκριμένο στόχο που κρατάει όρθιες τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στον «Ηρακλή» και γι’ αυτό το ενδιαφέρον τραπεζών και servicers στρέφεται σε αυτό το διευρυμένο πεδίο. Συγχρόνως ως προϊόν τα ανακτημένα δάνεια μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ης τράπεζες στον δρόμο προς την κερδοφορία, προσφέροντάς τους νέα τοκοφορία.

Οι τράπεζες, έχοντας απογυμνώσει τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, έχουν πάψει να εμφανίζουν στο ενεργητικό τους σημαντικά έσοδα από τόκους, ιδιαίτερα αφού η πιστωτική επέκταση δεν μπορεί να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπώλησης ενήμερων δανείων ειδικά προς τις τράπεζες, θα πρέπει αυτά να ομογενοποιηθούν και να γίνει ο καθορισμός της τιμής τους έτσι ώστε να αποτελέσουν κερδοφόρο εγχείρημα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους servicers.

Ο τελικός αποδέκτης πάντως έχει να ωφεληθεί και από την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων.

Ας σημειωθεί ότι επειδή η ΕΚΤ απαγορεύει να επιστρέφουν σε κάποια τράπεζα δάνεια που πουλήθηκαν ή τιτλοποιήθηκαν και προέρχονται από αυτήν την τράπεζα, ο σχεδιασμός αναφέρει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αγοράζουν ανακτημένα δάνεια άλλων τραπεζών τα οποία θα περνούν μέσα από τους servicers.

Οι ανακτήσεις κόκκινων δανείων αφορούν τρεις κατηγορίες:

■ NPEs που από κόκκινα (non performance) μετατρέπονται σε πράσινα, δηλαδή PEs (Performance).

■ Τα τιτλοποιημένα δάνεια που πωλούνται επειδή έγιναν εξυπηρετούμενα.

■ Τα δάνεια που καθίστανται ενήμερα και προέρχονται από πωλήσεις συγκεκριμένων πακέτων και όχι από τιτλοποιήσεις.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι αυτές που θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο deal, με τη δημιουργία μιας τεράστιας δευτερογενούς αγοράς τα έτη 2023-2025.

Αν σκεφθεί κανείς πως το σύνολο των κόκκινων δανείων ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ και βρίσκεται προς διαχείριση, μπορεί να εκτιμήσει και το μέγεθος της δευτερογενούς αγοράς που θα δημιουργηθεί.

Τέσσερα εργαλεία έχουν στο οπλοστάσιό τους οι φορείς προς την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.

Οι τρόποι με τους οποίους θα κινηθούν τράπεζες και servicers είναι:

■ Πλειστηριασμοί.

■ Πωλήσεις ανακτημένων δανείων από servicers σε funds (πακέτα μη τιτλοποιημένων δανείων).

■ Πωλήσεις ανακτημένων δανείων από servicers σε τράπεζες (πακέτα τιτλοποιημένων δανείων).

■ Sale and LeaseBack.

Την ίδια στιγμή οι εταιρείες διαχείρισης των δανείων ήδη προχωρούν σε αντίστοιχες πωλήσεις. Η Cepal ανακοίνωσε την πώληση τέτοιων δανείων στην Brook Lane Capital ως μια πρώτη και πρωτοποριακή συναλλαγή αυτού του επιπέδου.

Τα σχέδια των τραπεζών που τώρα αποτυπώνονται προσβλέπουν αρχικά 3 δισ. ευρώ ανακτημένα δάνεια να επιστρέφουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε βάθος διετίας.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2021 τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ήταν περίπου 25,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι τον Μάρτιο διαμορφώνονται σχέδια για τη διαχείριση των δανείων αυτών και κυρίως για το μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τις ανακτήσεις και θεωρείται μείζον από τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 μεταξύ άλλων ανεστάλη-σαν περί τους 11.500 πλειστηριασμούς.

Leasing σε ιδιώτες

Ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο έχουν στη διάθεσή τους τράπεζες και servicers προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανακτήσεις είναι η δυνατότητα να πραγματοποιούν leasing σε ιδιώτες και όχι μόνο σε επιχειρήσεις. Έτσι, οι τράπεζες και οι servicers μέσω των θυγατρικών leasing των τραπεζών μπορούν να πραγματοποιούν χρηματοδοτική μίσθωση των ακινήτων στους ιδιώτες, οι οποίοι έπειτα από μια μακρά περίοδο που έχουν αποστερηθεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και πληρώνουν ενοίκιο για το ακίνητό τους δύνανται να το αποκτήσουν εκ νέου, ενώ οι φορείς (τράπεζες ή servicers) έχουν ήδη πραγματοποιήσει την ανάκτηση του δανείου όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ωφέλειες του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα αποφορτίσουν πολύ τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Το θέμα αυτό είχε τεθεί πολλά χρόνια πριν, το 2014, ως πρόταση. για να βρεθεί λύση για τα χιλιάδες ακίνητα που είχαν ως υποθήκη οι τράπεζες, από τον κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος την οποία είχε επαναφέρει με δημόσιες τοποθετήσεις του το 2016.

Με τροπολογία λοιπόν στον Αναπτυξιακό Νόμο επιτρέπεται πλέον το Leasing και σε ιδιώτες. Η αγορά των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης κρίθηκε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογία της τροπολογίας, ως ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον να ανοίξει σε κάθε αγαθό, κεφαλαιουχικό καταναλωτικό, ανεξάρτητα εάν μισθωτής είναι επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιώτης. Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται το άνοιγμα της σχετικής αγοράς και η παροχή περισσότερων διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων διευθέτησης των υποχρεώσεων δανειοληπτών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τη Ναυτεμπορική