Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πως η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner μπορεί να προμηθεύσει με αντιαεροπορικά συστήματα την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal».

hezbollah-wagner-1698945445.jpg

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Wagner «θα μπορούσε να παράσχει σύστημα αεράμυνας στη Χεζμπολάχ», η οποία από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, μετά την επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους στο νότιο Ισραήλ. Επιθέσεις, οι οποίες φυσικά, δεν μένουν αναπάντητες από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.

Το σύστημα αεράμυνας που φέρεται πρόθυμη να παραχωρήσει η Wagner στη σιιτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, είναι το SA-22, που χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά πυροβόλα για την αναχαίτιση αεροσκαφών.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το σύστημα έχει αποσταλεί, αλλά παρακολουθεί τις συζητήσεις στις οποίες εμπλέκονται η Wagner και η Χεζμπολάχ και η πιθανή παράδοση αυτών των οπλικών συστημάτων «προκαλεί μείζονα ανησυχία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως μέλη της Wagner έχουν τοποθετηθεί στη Συρία, όπου υπάρχει και το επιτελείο της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη χώρα να συμμετάσχει στις συγκρούσεις Ισραήλ - Χαμάς, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, απαντώντας σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις IDF, ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν από μαχητικά αεροσκάφη αλλά και άρματα μάχης και πυροβολικό ήταν στρατιωτικά αρχηγεία, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, αποθήκες οπλισμού, στρατόπεδα και άλλες υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι IDF θεωρούν ότι η Χεζμπολάχ ευθύνεται για όλες τι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ. Την Πέμπτη, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 12 ρουκέτες από τον Λίβανο προς την πόλη Κιριάτ Σιμόνα στο βόρειο Ισραήλ.