Στον απόηχο της Συνοδού κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα γεγονός δημιουργήθηκε ταράσσοντας τα έτσι κι αλλιώς ταραγμένα νερά της μη συμφωνίας των ηγετών των 27 κρατών για τον προϋπολογισμό 2021-2027 και τα σημαντικότατα ποσά που προτείναν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με Μακρόν και Μέρκελ στο περίφημο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ συνεδρίασε το προεδρείο των πολιτικών ομάδων έχοντας συντονιστή τον Προέδρο του ΕΚ Νταβίντ Σασσόλι.

Με απόφαση των πέντε από τις επτά ομάδες συντάχθηκε επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών μελών, η οποία επιδόθηκε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με κοινό στόχο να τονιστεί η ανησυχία της μη συμφωνίας αλλά και η αντίθεση της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου στην άρνηση ορισμένων κρατών να συμφωνήσουν στις προτάσεις ενίσχυσης των κρατών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό καθώς και του πακέτου ανασυγκρότησης.

Μαζί με το ΡΡΕ (Μάνφρεντ Βέμπερ) τάχθηκαν άλλες τέσσερις πολίτικες ομάδες. Και συγκεκριμένα:

1) Ιραξτε Γκαρθία Πέρεθ ( Σοσιαλδημοκράτες).

2) Φίλιπ Λάμπερτς και Σκακελλερ (Πράσινοι).

3) Μανον Ωμπρύ και Μάρτιν Σχιρντεβαν (Ενωμένη αριστερά και Κομμουνιστές).

4) Ντασιαν Τσιολος (Για άλλη Ευρώπη- Μακρόν).

Στις συζητήσεις που έγιναν πριν φθάσουν στην συγγραφή του κειμένου οι πρόεδροι των πολίτικων ομάδων συμφωνήσαν στα κεντρικά ζητήματα.

«Δεν πρέπει να δεχθούμε συμβιβασμούς και συμμαχίες κάθε είδους που θα οδηγήσουν στην μείωση τόσο του προϋπολογισμού 2021-2027 της προσεχούς επταετίας, όσο και στην κατανομή των ποσοστών μεταξύ των χωρών όπως έχουν διαμορφωθεί στις συσκέψεις των εκπροσώπων στο Γιούρογκρουπ».

«Έγινε μια καλή αρχή τότε. Τα πακέτα Μακρόν- Μέρκελ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι σημαντικές εξελίξεις».

«Για τον λόγο αυτό ειδοποιούμε τους ηγέτες των 27 ότι δεν πρόκειται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχθεί περικοπές στις επιδοτήσεις και τα ποσοστά δανεισμού όπως αυτά προτάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες».

«Τα ποσά αυτά αποτελούν το ελάχιστο στη συμφωνία και την βάση της αλληλεγγύης της ΕΕ που έχουν ανάγκη ως πολίτες της Ευρώπης μετά την μεγάλη κρίση από την επιδημία του κορωνοϊού που δημιούργησε τεράστια προβλήματα μελλοντικής ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

«Για τους πιο πάνω λογούς ζητούμε να μη γίνει μείωση ποσών και ποσοστών. Θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσετε τα δυο τρίτα των εκλεγμένων ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν 450 περίπου εκατομμύρια πολίτες από 27 χώρες Βορρά, Νότου, Ανατολής και Δύσης.»

Ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσόλι ήταν απολυτά με το μέρος της πλειοψηφίας και προσπάθησε να πείσει τόσο τους Μη εγγεγραμμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όσο και της άκρας δεξιάς που είχαν επικεφαλής τα κόμματα της Μαρί Λε Πεν και του Ματτέο Σαλβίνι χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως πληροφορηθήκαμε αυτό ωφελείται στην επιμονή τους η επιστολή να είναι πιο  σκληρή και «απειλητική» μιας πιθανής καταψήφισης στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου!

Ο Σασσόλι σε μια αποστροφή της συζήτησης φάνηκε να εκνευρίζεται όταν κάποιοι μίλησαν για πρόβλημα εκταμίευσης και αντιμετώπισης μιας ενδεχομένης οικονομικής κρίσης από αρκετά κράτη μέλη.

«Τα αποθεματικά από επιστροφές και ΕΣΠΑ υπάρχουν στα ταμεία της Κομισιόν…Φθάνει πια με τα παραμύθια!» είπε…

Και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου φέρεται να συμπλήρωσε με την φράση:

«Είναι ντροπή και ηλίθιο για όσους ισχυρίζονται ότι μια μη συμφωνία έχει σκοπό και στόχο ορισμένων κυβερνήσεων να αποσπάσουν κέρδη ο καθένας για τη χωρά του για εξοικονόμηση μεγαλύτερων ποσοστών και κερδών από τον προϋπολογισμό!!»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από την πλευρά του τόνισε «την ανάγκη συνοχής και ομοφωνίας στην ολομέλεια της πλειοψηφίας. Γιατί έτσι θα αποδείξουμε ότι δικαίως οι πολίτες μας εξέλεξαν ως εκπροσώπους τους  ψηφίζοντάς μας πριν από εάν χρόνο στις ευρωεκλογές! Αλλά και διότι όλα δείχνουν πως πάμε για δύσκολες εποχές μετά την πανδημία του κορωνοϊού που μόνο με συνοχή και αλληλεγγύη στους λαούς που υπέφεραν περισσότερο θα αναδείξουμε τους λογούς ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης!»

Η συνέχεια στις 9-10 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με παρόντες πλέον εκεί  τους ηγέτες των 27 κρατών στην έκτακτη Συνοδό κορυφής!

Και κυρίως με τα φωτά στραμμένα στην προέδρευσα του εξάμηνου της ΕΕ Γερμανίας. Της Ανγκέλα Μέρκελ!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.