Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μεγάλη Βρετανία, Ευδοξία Λυμπέρη, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τη ρωσική πρεσβεία για να καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις ρωσικές αρχές πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Εκπρόσωπος του Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) δήλωσε:

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη της διαφθοράς του ρωσικού συστήματος, ζητώντας ελεύθερη και ανοιχτή πολιτική και θέτοντας το Κρεμλίνο προ των ευθυνών του.Στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων και των υποστηρικτών του. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους.Οι ρωσικές αρχές είδαν τον κ. Ναβάλνι ως απειλή. Πολλοί Ρώσοι πολίτες αισθάνθηκαν ότι τους έδωσε φωνή.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές τον φυλάκισαν με κατασκευασμένες κατηγορίες, τον δηλητηρίασαν με έναν απαγορευμένο νευροπαραλυτικό παράγοντα και τον έστειλαν σε ποινική αποικία στην Αρκτική.Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη βάναυση φύση του ρωσικού συστήματος.Ο θάνατός του πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και με διαφάνεια. Το Foreign, Commonwealth & Development Office κάλεσε σήμερα τη ρωσική πρεσβεία για να καταστήσει σαφές ότι θεωρούμε τις ρωσικές αρχές πλήρως υπεύθυνες.

Ο κ. Ναβάλνι ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλο θάρρος και σιδερένια θέληση. Ακόμη και από το κελί της φυλακής του, συνέχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ρωσικού λαού. Η αφοσίωση του στα ανθρώπινα δικαιώματα και η αποκάλυψη της διαφθοράς αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ιδανικά για τα οποία έζησε και πέθανε θα ζουν για πάντα».