Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει μια νέα παρτίδα επιθετικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει «τη ρωσική επιθετικότητα στη Μαύρη Θάλασσα», όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Το Λονδίνο υπέγραψε μια σύμβαση ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών (35,7 εκατ. ευρώ) με τη βρετανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Anduril Industries, ανέφερε εξάλλου το υπουργείο, στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού Τζον Χίλι στην Ουάσινγκτον.
Ο Χίλι πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ στο Πεντάγωνο.
Η σύμβαση προβλέπει την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ικανών να επιτηρούν μια ζώνη και στη συνέχεια να εξαπολύουν πλήγματα σε στόχους που διεισδύουν σε αυτήν.
Το Λονδίνο δεν διευκρίνισε πόσα drones θα αγοραστούν και θα δοθούν στο Κίεβο.
Η Βρετανία έχει ήδη παραδώσει περισσότερους από 10.000 drones στους Ουκρανούς, ανέφερε ο Χίλι.
Πέρυσι, το Λονδίνο και η Λετονία συμφώνησαν να οργανώσουν την παραγωγή και την παράδοση στην Ουκρανία χιλιάδων drones , που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για να αναχαιτίσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο.
«Η Ουκρανία δεν είναι μόνη»
Η Ευρώπη και η Ουκρανία βρίσκονται σε «αποφασιστική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από την έναρξη της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σαφή και άμεσο κίνδυνο και οφείλει να είναι σε θέση να προστατευθεί, να αμυνθεί, επίσης οφείλουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προστατευθεί και να επιδιώξει μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέρριψε από την πλευρά του την προοπτική μίας «επιβεβλημένης ειρήνης» στην Ουκρανία, συνεπεία της προσέγγισης ανάμεσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ και το Κρεμλίνο του Πούτιν.
«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία δεν θα είναι αναγκασμένη να δεχθεί μία επιβεβλημένη ειρήνη, αλλά ότι θα πρόκειται για μία ειρήνη δίκαιη και ισότιμη που θα εγγυάται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας».
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους για την υποστήριξή τους και για το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δεν είναι μόνοι απέναντι στην Ρωσία, μετά και το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
«Είμαστε ευγνώμονες που δεν είμαστε μόνοι. Και αυτά δεν είναι απλώς λόγια. Το αισθανόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό που στείλατε ένα ισχυρό μήνυμα στον ουκρανικό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ουκρανός ηγέτης.