Η καθαρή μετανάστευση προς τo Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) έφθασε τους 606.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμό που αποτελεί υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα τη μειώσει.

Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των προσφύγων βάσει προγραμμάτων της βρετανικής κυβέρνησης για τη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς και εκείνων που μεταναστεύουν για δουλειά και σπουδές, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής (Office for National Statistics - ONS).

«Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, απλώς», δήλωσε ο Σούνακ στο δίκτυο ITV News μετά τη δημοσιοποίση των στοιχείων. Αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι ξένοι φοιτητές δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.

Τα ψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν επί χρόνια στον πολιτικό διάλογο στη Βρετανία και το θέμα ήταν ένας από τους κύριους λόγους του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

Για περισσότερο από μία δεκαετία διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών υπόσχονται να μειώσουν τη μετανάστευση -κάποια φορά θέτοντας ως στόχο έναν καθαρό αριθμό κάτω από τις 100.000.

Όμως τα στοιχεία του ONS που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν πως ο καθαρός αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στη Βρετανία στη διάρκεια του περασμένου έτους (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022) ανέρχεται σε 606.000.

«Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση ήταν οι άνθρωποι που έρχονται στο ΗΒ από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, για εργασία, σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους, περιλαμβανομένων εκείνων που φθάνουν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Τζέι Λίντοπ, διευθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Μετανάστευση στο ONS.

Ο Λίντοπ δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η μετανάστευση έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Προηγούμενα στοιχεία για το 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έδειχναν καθαρό αριθμό 504.000 και αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στην τελευταία ανακοίνωση φθάνοντας επίσης τις 606.000.

Οι επικεφαλής της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit υποστήριζαν πως η αποχώρηση από την ΕΕ θα έδινε στη Βρετανία μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της και πολλοί που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης έχουν επικαλεστεί την υψηλή μετανάστευση και την πίεση που λένε πως θέτει στις δημόσιες υπηρεσίες ως έναν παράγοντα για την απόφασή τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια η Βρετανία έχει δημιουργήσει προγράμματα βίζας για ανθρώπους στην Ουκρανία και την πρώην αποικία της Χονγκ Κονγκ, ενώ εταιρίες σε τομείς όπως η μηχανολογία, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες τροφοδοσίας (κέτερινγκ) έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να προσλάβουν προσωπικό από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές αφίξεις το 2022 ήταν γύρω στα 1,16 εκατομμύρια, ενώ 557.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα. Το ONS ανέφερε πως 925.000 από εκείνους που έφθασαν το 2022 ήταν από χώρες εκτός ΕΕ, 151.000 ήρθαν από την ΕΕ και 88.000 ήταν Βρετανοί πολίτες.

Εκτιμά πως το 2022 βάσει των ειδικών σχεδίων βίζας υπήρχαν 114.000 μακροπρόθεσμες αφίξεις από την Ουκρανία και 52.000 από το Χονγκ Κονγκ.

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία το 2015, τη χρονιά πριν από το δημοψήφισμα, ήταν 329.000 άτομα.

Ο Σούνακ έχει δεσμευθεί επίσης να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση μετά τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με μικρά σκάφη διασχίζοντας τη Μάγχη από την ηπειρωτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.