Κλείνει από την 1η Σεπτεμβρίου το προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη και το αντίστοιχο της Ρωσίας στο Γκέτεμποργκ, ενώ η Μόσχα απελαύνει πέντε Σουηδούς διπλωμάτες ως αντίποινα για την απέλαση από τη Στοκχόλμη πέντε Ρώσων διπλωματών. 

Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απέλασε τους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών για κατασκοπεία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις απελάσεις «απροκάλυπτα εχθρικό βήμα». Η πρέσβυς της Σουηδίας Μαλένα Μαρντ εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απόφαση αυτή. «Η ρωσική πλευρά αποφάσισε –ως ανταπάντηση- να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα πέντε Σουηδούς διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων τρεις υφισταμένους του επιτετραμμένου για την άμυνα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Μόσχα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Αυτές οι ενέργειες των σουηδικών αρχών απλά επιδεινώνουν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, που έχουν υποβαθμιστεί σε πρωτόγνωρο επίπεδο, κυρίως λόγω της αδιάκοπης ρωσοφοβικής εκστρατείας στη Σουηδία», ανέφερε σήμερα η ρωσική διπλωματία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε ανακοίνωση εξέφρασε τη λύπη του και δήλωσε ότι η είδηση αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση των αρνητικών πολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία και της διεθνούς απομόνωσης της χώρας. «Η Ρωσία επέλεξε να απελάσει Σουηδούς διπλωμάτες που ενήργησαν εντός του πλαισίου της Σύμβασης της Βιένης και ασκούσαν τις συνήθεις διπλωματικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Λυπούμαστε επίσης ιδιαιτέρως για τη ρωσική ανακοίνωση για το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη» είπε.