Σε εορταστική εκδήλωση στην πρεσβεία της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας και ενόψει της εθνικής εορτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, βραβεύτηκαν 37 διακεκριμένοι Έλληνες από τους χώρους της πολιτικής, της επιστήμης, του αθλητισμού και άλλους, για τη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της ελληνοκινεζικής φιλίας.

Βραβείο απονεμήθηκε από τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ και στον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη για τη συμβολή του στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας και των διαπολιτισμικών ανταλλαγών. Της βράβευσης προηγήθηκε προβολή βίντεο στο οποίο ο κ. Πατούλης παρέθεσε την ιδιαίτερες αναμνήσεις του από τις επισκέψεις του στην Κίνα και τις κοινές δράσεις που δρομολόγησε σε ιατρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και εξέφρασε τις ευχές του για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στην εκδήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσώπησαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τον πρέσβη της Κίνας για την τιμητική βράβευση, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο «αποτελεί το επιστέγασμα της στενής σχέσης που διατηρώ για πολλά χρόνια με Κινέζους συναδέλφους, τόσο ως αυτοδιοικητικός, όσο και ως γιατρός. Με τον φίλο κινεζικό λαό μάς χωρίζει τεράστια χιλιομετρική απόσταση. Ωστόσο με δεδομένο ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα αποτελούν σταυροδρόμια πολιτισμού και ιστορίας, έχει χτιστεί διαχρονικά μία γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ενώνει τους δύο μακραίωνους πολιτισμούς και «παντρεύει» στον τομέα της επιστήμης τη σύγχρονη ελληνική ιατρική με την παραδοσιακή ιατρική της Κίνας.

Φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας – μια σχέση που μετρά αιώνες παραδοσιακής φιλίας και που σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, με πολλά οφέλη για τους δύο λαούς. Ελλάδα και Κίνα θα βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ειρήνης, με όραμα για το μέλλον».