Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα βουτιά 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν και οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών,με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 11:00, να διαμορφώνεται στις 1.044,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,14% . O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.030,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%.

Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν επίσης σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Έκτακτα μέτρα

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν χθες, Κυριακή, σε έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ύστερα από ένα δραματικό σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενώ τα μέτρα προσέφεραν σήμερα κάποια ανακούφιση για τις εταιρίες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές, οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης άμεσα για να κλείσουν τη Signature Bank της Νέας Υόρκης, που έχει υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές. Η Silicon Valley Bank (SVB), στήριγμα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν των δεκαετιών φθηνού χρήματος, με συγκεκριμένους κινδύνους που την κατέστησαν ιδιαιτέρως ευάλωτη.

Η κατάρρευση της SVB –η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από το 2008– προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια. Περίπου το 89% των 175 δισεκ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση αργά χθες από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και τον πρόεδρο της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα προστατεύσουν τους καταθέτες προσφέροντας επιπλέον στήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Δεν διασώζονται οι επιχειρήσεις. Προστατεύονται οι καταθέτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πτώση  στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονες πιέσεις δέχονται και οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί στα επίπεδα στήριξης των 1.030 μονάδων, εν μέσω έντονης πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00, διαμορφώνεται στις 1.030,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 52,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,77%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Jumbo (+0,29%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-3,89%), της Πειραιώς (-3,72%), της Εθνικής (-3,62%) και της Alpha Bank (-3,50%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (+0,18%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-4,22%) και των Τραπεζών (-3,78%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Πειραιώς με 7.436.004 και 3.732.873 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 8,64 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 7,14 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 7 μετοχές, 105 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ακρίτας +18,59% και Flexopack +8,67%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Sato -20,00% και Προοδευτική -20,00%.