Ομόφωνα δεκτές έγιναν οι αιτήσεις για άρση της ασυλίας των βουλευτών Διονύση Καλαματιανού (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργου Κοτρωνιά (ΝΔ) και Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Την άρση ασυλίας και των τριών είχε προτείνει ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ενώ και οι τρεις βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας τους. 

Προηγουμένως, ο κ. Καλαματιανός, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε ότι «πρόκειται για μια προδήλως αβάσιμη υπόθεση», δεδομένου ότι φέρεται να έχει εκδώσει ένα ένταλμα πληρωμής τον Δεκέμβριο του 2017, ως διοικητής του ΕΦΚΑ, όμως η θητεία του είχε λήξει 31/12/2016 ως διοικητού του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Συνεπώς, είναι αδύνατο να έχω εκδώσει ένταλμα ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας μου»,και προσέθεσε ότι παρόλα αυτά ζητεί την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να αποφασίσει η Δικαιοσύνη τα περαιτέρω. 

Ο κ. Κοτρωνιάς, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, είπε ότι πρόκειται μια υπόθεση που τοποθετείται πριν από μια δεκαετία και αφορά στην περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος. «Αφορά υπεξαίρεση σε νομικό πρόσωπο του δήμου, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, που γινόταν από τον ταμία του και για την οποία υπόθεση, εκτός από τον ταμία και τους ορκωτούς ελεγκτές, ελέγχεται και ο τότε δήμαρχος. Ως δήμαρχος, με πολλαπλές ιδιότητες σε έναν δήμο με 10 νομικά πρόσωπα και τρεις δημοτικές επιχειρήσεις, στηριζόμουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπονται από το νόμο. Έτσι κάθε χρόνο ελέγχονταν τα οικονομικά του νομικού προσώπου και όλων των νομικών προσώπων, από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές, τους οποίους μάλιστα δεν διορίζει ο δήμαρχος αλλά το δημοτικό συμβούλιο, και οι οποίοι πιστοποιούσαν κάθε χρόνο συνεχώς ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή υποψία κακοδιαχείρισης», είπε ο βουλευτής και ενημέρωσε ότι το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεν τον εμπλέκει στην υπόθεση.

Η αίτηση για άρση της ασυλίας της κ. Δούρου έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι του Ματιού την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί η βουλευτής στην Ολομέλεια, με την έναρξη της βουλευτικής περιόδου.