Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ και ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών Γκαλίν Τζόκοφ ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία: περισσότερες από 300 διαμορφώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα παρασχεθούν σε βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία στο εξωτερικό. Στόχος της εκστρατείας είναι να συμβάλει στην αναβάθμιση της τεχνικής βάσης και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου.

«Μαζί με το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα φροντίδας και υποστήριξης τόσο για τα παιδιά των Βουλγάρων του εξωτερικού όσο και για τους δασκάλους τους. Οι διαμορφώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα χρησιμεύσουν στην αύξηση της τεχνικής ικανότητας και την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων», δήλωσε η Γκαμπριέλ.

Ο Τζόκοφ δήλωσε ότι «αυτές οι διαμορφώσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ένας ακόμη σύνδεσμος για τα παιδιά των Βουλγάρων του εξωτερικού με τη βουλγαρική ιστορία και γεωγραφία. Η πρωτοβουλία στοχεύει να κάνει τους Βούλγαρους του εξωτερικού να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται από τη χώρα τους με απτές ενέργειες».

Οι διαμορφώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα παρασχεθούν σε βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία σε περισσότερες από 30 χώρες: Αυστρία, Βραζιλία, Βέλγιο, Κίνα, Κύπρο, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μάλτα, Μαρόκο, Μολδαβία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βόρεια Μακεδονία, Νότια Αφρική, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.