Η Βουλγαρία θα προεδρεύσει της Περιφερειακής Συμβουλευτικής Επιτροπής Αεροπορικής Έρευνας και Διάσωσης (RASARAC) το 2024. Η Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας ανέλαβε την Πέμπτη την εκ περιτροπής προεδρία της επιτροπής από τη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Σόφια.

Στο πλαίσιο της προεδρίας, θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και των ομάδων εμπειρογνωμόνων για την εξέταση θεμάτων που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία, τις επιχειρησιακές διαδικασίες και συμφωνίες, την κατάρτιση και την προετοιμασία, καθώς και την εποπτεία της έρευνας και διάσωσης.

Η RASARAC είναι μια διαβαλκανική επιτροπή με στόχο την επισημοποίηση, συστηματοποίηση και βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή διεθνών επιχειρήσεων αεροπορικής έρευνας και διάσωσης. Η Βουλγαρία προσχώρησε στην επιτροπή το 2021. Η RASARAC περιλαμβάνει τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για την αεροπορική έρευνα και διάσωση της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.