Για τον αθλητισμό στη χώρα μας και το κατά πόσον μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους και τεχνογνωσία από την Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο, μίλησε στο «Μ» η ολυμπιονίκης και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Βούλα Πατουλίδου. Παράλληλα, σε ερώτηση για την απαιτούμενη ομοψυχία των Ελλήνων ευρωβουλευτών που δεν επιτυγχάνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ιστορία θα τους κρίνει. Είναι βαρύ το εθνόσημο στο στήθος. Οποιος δεν το κατανοεί θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας».

Αναφερόμενη στην ακρίβεια, η κ. Πατουλίδου τόνισε πως το πρόβλημα αφορά συνολικά την ΕΕ, λέγοντας παράλληλα ότι θα πρέπει η Ενωση «να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες, ιδίως για τα πιο ευάλωτα κράτη-μέλη», ενώ αναφέρθηκε και στην ασφάλεια, το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους πολίτες μετά την ακρίβεια, λέγοντας πως «οι λύσεις και οι απαντήσεις βρίσκονται σ’ αυτό που λέμε κοινή αμυντική πολιτική και αυτονομία της Ευρώπης».

Ο αθλητισμός στη χώρα μας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στα ομαδικά αθλήματα, φαίνεται να έχει μια άνοδο σε υποδομές. Ωστόσο, στα ατομικά αθλήματα έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, παρά τα μετάλλια που φέρνουν οι αθλητές μας. Πιστεύετε ότι μπορούμε ευρωπαϊκά να διεκδικήσουμε πόρους και τεχνογνωσία για τον αθλητισμό στη χώρα μας;

Σαφώς και μπορούμε. Η Ευρώπη νοιάζεται για τους αθλητές της και ο αθλητισμός αποτελεί πεδίο ανάπτυξης. Η Λευκή Βίβλος για τον αθλητισμό το 2007 είχε θεσπίσει κατάλογο πρωτοβουλιών έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος που διαδραματίζει στην κοινωνία. Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Erasmus+, του προγράμματος για τη δράση της ΕΕ στα πεδία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Το τρέχον πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 διαθέτει το 1,9% του συνολικού προϋπολογισμού του στον αθλητισμό. Με τις τροπολογίες του στην πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας για το πρόγραμμα Erasmus+ της περιόδου 2021-2027, το Κοινοβούλιο πρότεινε ανακατανομή τμημάτων των κονδυλίων του προγράμματος Erasmus+ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι περισσότεροι νέοι αθλητές και προπονητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας.

Εχετε εκπροσωπήσει τη χώρα μας, έχετε υπάρξει ολυμπιονίκης, έχετε εκφράσει στιγμές εθνικής ομοψυχίας στην πατρίδα μας. Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι στην Ευρωβουλή, όπου πρέπει να «φορούν τη φανέλα της Εθνικής» όλοι οι ευρωβουλευτές μας, υπάρχουν πρόσωπα που εκθέτουν τη χώρα, σκεπτόμενοι μόνο το μικροκομματικό τους όφελος;

Η Ιστορία θα τους κρίνει. Είναι βαρύ το εθνόσημο στο στήθος. Οποιος δεν το κατανοεί θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων μας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Να παρακολουθούν τους ευρωβουλευτές. Να αξιολογούν τα πρόσωπα και να κρίνουν τις αποφάσεις τους. Να αντιληφθούν πως κάθε «υπέρ» ή «κατά» που θα ψηφίσει ένας ευρωβουλευτής καθορίζει το μέλλον τους. Μερικοί μετέφεραν την αντιπολίτευση στις Βρυξέλλες αφού απέτυχαν στη χώρα μας. Θα πάρουν την απάντησή τους στις 9 Ιουνίου.

Είστε ενεργή πολιτικά και με καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Η ακρίβεια και η ασφάλεια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα στους Ευρωπαίους πολίτες σήμερα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει παραπάνω η ΕΕ σε αυτούς τους δύο τομείς; Διανύουμε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων χρόνων μέσα σε ένα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον. Σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε την Ευρώπη ισχυρή.

Η ακρίβεια αφορά σε όλες τις χώρες-μέλη. Η εθνική μας πολιτική είναι πρώτη «ασπίδα» προστασίας από τις συνέπειες του διεθνούς πληθωρισμού. Πρέπει όμως και η Ευρωπαϊκή Ενωση να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες, ιδίως για τα πιο ευάλωτα κράτη-μέλη. Οσον αφορά την ασφάλεια, τα επόμενα χρόνια θα κριθούν οι ηγεσίες των χωρών-μελών. Είναι προφανές πως οι λύσεις και οι απαντήσεις βρίσκονται σ’ αυτό που λέμε κοινή αμυντική πολιτική και αυτονομία της Ευρώπης.