Από την πανδημία μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η πρωτοβουλία με την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων στις χώρες της Ε.Ε. από πολυεθνικές, έρχονται να αναδείξουν αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ως διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Δηλαδή το ποιος θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα στο κέντρο των αποφάσεων.
Είναι αυτές ακριβώς οι πρωτοβουλίες αλλά και το αποτέλεσμα αυτών που μετρούν ως προς τον ρόλο που παίζει και καλείται να διαδραματίσει στο μέλλον η Ελλάδα στην Ευρώπη προκειμένου η ίδια να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό-οικονομικό περιβάλλον.
Η αποδοχή της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού από την Κομισιόν και η απάντηση μέσω του εκπροσώπου της δείχνουν τον δρόμο για τους ψηφοφόρους καθώς και για τους αναποφάσιστους ή αυτούς που σκέφτονται να στείλουν ένα… μήνυμα στην κυβέρνηση θεωρώντας ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται το μέλλον της. Αντιθέτως, πρέπει να κατανοήσουν ότι κρίνεται και το μέλλον της χώρας δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση δυναμωμένη θα πρέπει να διαπραγματευθεί ακόμη πιο σκληρά.
«Η Ευρώπη καλείται και πάλι να βρει τον βηματισμό της και η Ελλάδα να παίξει μέσα σε αυτήν την Ευρώπη που αλλάζει έναν πιο ισχυρό ρόλο» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή στην Ευρώπη «το εκμεταλλευόμαστε προς όφελος, πρώτα και πάνω από όλα, όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Διότι όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ή η ευρωομάδα μας διαπραγματεύονται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση, τον νου μας τον έχουμε πρώτα και πάνω από όλα σε εσάς».
Η επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με στόχο την προστασία των καταναλωτών από «την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς τη διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών» έγινε αποδεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια.
Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού συμβάλλει στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Όπως αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν «χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τι έγινε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηριστική της αδυναμίας της Κουμουνδούρου και του Στέφανου Κασσελάκη να κατανοήσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες.
Άλλωστε ούτε και επί Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβαινε τι γινόταν. Όπως για παράδειγμα με την πρωτοβουλία για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid που άνοιξε τη χώρα αλλά και την ΕΕ συνολικά με ασφάλεια.
Ούτε και με το εμβόλιο και την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε κοινή παραγγελία. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε υποστήριζε πως δεν θα υπάρξει άμεσα εμβόλιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τι έγινε ούτε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματευόταν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φέρνοντας στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετων πόρων, τα οποία πρέπει να επενδυθούν έως το τέλος του 2026.
Αλλά και με την ενεργειακή κρίση μία από τα ίδια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδινε μάχες και εδώ στα… μετόπισθεν πετούσαν πέτρες. Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός εισηγούνταν το πλαφόν του φυσικού αερίου, μια πρωτοβουλία που οδήγησε στη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση τα όσα έχουν γίνει και μάλιστα εν μέσω κρίσεων και τα όσα προγραμματίζονται είναι αυτά που καθιστούν αναγκαία την ψήφιση μιας κυβέρνησης που παράγει έργο αξιοποιώντας στο έπακρο τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, εν αντιθέσει με τα κόμματα που επιλέγουν την τοξικότητα και τον λαϊκισμό αντιμετωπίζοντας τις ευρωεκλογές ως το σημείο καμπής για τα ίδια και τους αρχηγούς τους.