«Μία είναι η λύση: η αυτοδυναμία της ΝΔ». Όπως προκύπτει εξάλλου από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, «η δική μας στρατηγική, που είναι στρατηγική αυτοδυναμίας, δικαιώνεται γιατί είναι η μόνη πραγματικά κυβερνητική στρατηγική» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχετικά και με τη συζήτηση για τα ακροδεξιά κόμματα στην ελληνική Βουλή.

Προφανώς, διευκρίνισε, «κάθε κόμμα υπερασπίζεται την πολιτική του και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό στο πλαίσιο της δημοκρατίας». Από την άλλη, «η στρατηγική της αυτοδυναμίας είναι απολύτως δικαιωμένη», είπε και ζήτησε, κλείνοντας, «να κοιτάξουμε γύρω μας», τι γίνεται στη Γαλλία ή τη Γερμανία, είπε σε συνέντευξη στο "Action 24".

Όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει σκωπτικά: «Ο Πρόεδρος Τραμπ θα εκτιμούσε παρά πολύ την παρουσία του κ. Καμμένου δίπλα στη ριζοσπαστική Αριστερά και την κυβέρνησή της, (είναι) πολύ ταιριαστό. Μια ...μικρή αντίφαση την έχει».

Για τις συνεργασίες των κομμάτων

Χρακτηρίζοντας «πολύ σωστή» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα ακροδεξιά κόμματα στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Μ. Βορίδης επιχειρηματολόγησε: «Τα κόμματα αυτά δεν έχουν κανένα κυβερνητικό περιεχόμενο, είναι κόμματα λαϊκιστικά με τα οποία δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει μια σχέση όντως σοβαρής κυβερνητικής συνεργασίας».

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «ορισμένα από αυτά τα κόμματα βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση και αντίθεση με βασικές στρατηγικές παραδοχές τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα εδώ και χρόνια: Είμαστε με το ΝΑΤΟ, είμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε με τη Δύση. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε με τους Ρώσους, ούτε πρόκειται να βάλουμε τέτοια συνιστώσα στην κυβέρνηση», διεμήνυσε και υπογράμμισε ότι «τα κόμματα αυτά είναι καθηλωμένα σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κάτι χάνουν».

Για την εκλογή και τις θέσεις Τραμπ

Στην ουσία τώρα, και τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε πως άκουσε πράγματα που είχε ακούσει και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, άκουσε όμως και πράγματα, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν, κυρίως στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης». Εκτίμησε πάντως ότι σε ειδικότερα θέματα, π.χ. τις επαναπροωθήσεις σε μη όμορες χώρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος «θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή τους».

Παράλληλα χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη θέση του κ. Τραμπ για τα δύο φύλα, κάνοντας επιπλέον λόγο για «ακραία ατζέντα», που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στις ΗΠΑ και η οποία, όμως, «δεν υπάρχει στην Ευρώπη», όπως διευκρίνισε.

Σε σχέση με τις αμερικανικές εξαγγελίες για την επιβολή δασμών, αφού υπενθύμισε ότι ο Ντ. Τραμπ τα είχε ξαναπεί στην πρώτη θητεία του, αναγνώρισε ότι «ανοίγει μια γενικότερη συζήτηση που ενδεχομένως να επηρεάσει την Ευρώπη».

Η δεύτερη μεγάλη συζήτηση που θέτει ο κ. Τραμπ και «ανοίγει πιεστικά στην Ευρώπη, έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα. Συμφωνούμε με την πράσινη μετάβαση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται τσακίζοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική βιομηχανία και ανταγωνιστικότητα», επεσήμανε.

Και πρότεινε «να κάνουμε δύο πράγματα»: Πρώτον, «να εξορθολογίσουμε και να προσαρμόσουμε τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες μας, να τις ανακατευθύνουμε κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Να μη σκοτώνουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών». Και δεύτερον, «να ελαφρύνουμε - και να μπει ως ευρωπαϊκός στόχος, στην Ελλάδα έχουμε κάνει αρκετά - τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις».