Κάθε φορά που μελετάμε τα στοιχεία μιας δημοσκόπησης καταλήγουμε σε τέσσερα συμπεράσματα: Το πρώτο: η ΝΔ σταθερά είναι πρώτη και με διαφορά από τον δεύτερο. Είτε αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο: τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να βρουν περπατησιά και «αφήγημα» που θα τα βοηθήσει να πιέσουν δημοσκοπικά τη Νέα Δημοκρατία. Το τρίτο: τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ «τσιμπάνε» σε ποσοστό αθροίζοντας περίπου 20% της πίτας των ψηφοφόρων. Και τέταρτο και κρισιμότερο: η αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος είναι η μεγάλη πρόκληση στην οποία όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες θα πρέπει να δοθεί απάντηση.

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πρώτη φορά που η αυτοδυναμία ως λέξη-κλειδί επανέρχεται στην πολιτική συζήτηση. Από τα χρόνια του Μνημονίου και μετά ήταν πάνω στο τραπέζι των πολιτικών κομμάτων ως το μεγάλο στοίχημα μεταξύ τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και να τα σενάρια και να οι διαρροές και να το άπλωμα των χεριών για συνεργασίες.

Χρειάστηκε να έρθει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, κόντρα στα σενάρια και τις δημοσκοπήσεις, να επαναφέρει ως «κανονικότητα» τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει με μεγάλη διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος, να φτάσουμε στις ευρωεκλογές και στα όσα ακολούθησαν για να φουντώσουν πάλι τα σενάρια περί ανάγκης συνεννόησης κομμάτων για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς από τη μία τα ποσοστά της ΝΔ, αλλά και ο πολυκερματισμός του πολιτικού σκηνικού δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι και πάλι το ζητούμενο.

Στο Μαξίμου, πάντως, δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τη «συνταγή» και εάν εξαιρέσεις κάποιες σποραδικές δηλώσεις κάποιων στελεχών, θα επιμείνουν μέχρι τέλους για την ανάγκη αυτοδυναμίας σε μια εποχή που παρατηρείται αστάθεια σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα κόμματα που βρίσκονται «δεξιά» της και ότι συνεχίζει μέχρι τέλους για την επίτευξη του στόχου της που είναι η νίκη-αυτοδυναμία.

Γι’ αυτό και κεντρικό της ερώτημα προς τους πολίτες θα είναι: σταθερότητα και αυτοδυναμία ή αστάθεια και περιπέτειες.

Αλλά επειδή τίποτε δεν είναι αυτονόητο, ούτε και οι απαντήσεις σε τέτοια διλήμματα, το Μαξίμου ήδη κάνει πολιτικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, που αργά και σταθερά δείχνουν να αποδίδουν.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το πολιτικό περιβάλλον δεν είναι ίδιο με εκείνο των δύο προηγούμενων αναμετρήσεων. Γι’ αυτό και πρώτος στόχος της στρατηγικής της ΝΔ είναι να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι του κόμματος που στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν πήγαν στις κάλπες και απείχαν για λόγους «δικαιολογημένους» ή «μη».

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιλογές τόσο του Κώστα Τασούλα, όσο και του Νικήτα Κακλαμάνη, πρόσωπα αμφότερα κοντά στην παραδοσιακή ΝΔ, δείχνουν ότι το μήνυμα έχει φτάσει στο Μαξίμου και θα φανεί και στον ανασχηματισμό, όποτε και εάν γίνει αυτός. Η αξιοποίηση βουλευτών και ιδιαίτερα σε περιοχές που τα δεξιά της ΝΔ κόμματα έχουν ανεβασμένα ποσοστά είναι ένα από τα «κλειδιά» του ανασχηματισμού που θα δώσουν και το μήνυμα στους απομακρυσμένους ψυχικά «δεξιούς» ψηφοφόρους.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και εντός του Μαξίμου, με πρόσωπα που θα λειτουργήσουν ως κρίκοι μεταξύ της κυβέρνησης με τη βάση, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται και στην Πειραιώς, εν όψει και του Συνεδρίου του κόμματος.

Αυτές οι κινήσεις είναι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά το μεγάλο αγκάθι παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αλλαγής στη φορολογία. Για το τελευταίο ήδη έχει ληφθεί απόφαση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, για την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών, ώστε να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η πολιτική αυξήσεων μισθών-συντάξεων εν αναμονή και της απόφασης της πιλοτικής δίκης για τον 13ο και τον 14ο μισθό σε μια προσπάθεια στήριξης του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών.

Τέλος, στο πλαίσιο των αλλαγών στην ενεργειακή πολιτική συνολικά της ΕΕ, αναμένονται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Θα βοηθήσουν αυτά για να κερδηθεί το στοίχημα της αυτοδυναμίας; Θα φανεί όταν αρχίζουν να υλοποιούνται στις μετρήσεις από την άνοιξη και μετά...