Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε ένα ενημερωμένο ειρηνευτικό σχέδιο που συνδυάζει δημοψήφισμα για τα ανατολικά εδάφη και ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Το σχέδιο, που συζητήθηκε με τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας, ενδεχόμενη αποχώρηση στρατευμάτων από περιοχές συγκρούσεων και την ίδρυση ελεύθερης οικονομικής ζώνης, ενώ ο ίδιος ο Ζελένσκι τονίζει ότι ο ουκρανικός λαός θα έχει τον τελικό λόγο.
Με αυτή την πρωτοβουλία, η Ουκρανία επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για σταθερή ειρήνη και ανασυγκρότηση της χώρας, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο στις στρατηγικές περιοχές και τη συμμετοχή των πολιτών στις κρίσιμες αποφάσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο παρουσίασε στις ΗΠΑ μια ενημερωμένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου, ρίχνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τα εδάφη που θέλει η Ρωσία.
Δημιουργίας «ελεύθερης οικονομικής ζώνης»
Εκτός από το σχέδιο των 20 σημείων, το ειρηνευτικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας και μια συμφωνία για την ανοικοδόμηση της χώρας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ζελέσνκι ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας μιας «ελεύθερης οικονομικής ζώνης» σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας όπου τα στρατεύματα του Κιέβου θα αποσυρθούν, αλλά όποιες εδαφικές παραχωρήσεις θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα.
«Ο λαός πρέπει να έχει λόγο»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί με δημοψήφισμα το ζήτημα του εδαφικού ελέγχου στα ανατολικά της χώρας, καθώς το Κίεβο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να συμφωνήσει στους όρους ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ανατολικό Ντονμπάς και απαιτεί από την Ουκρανία να παραδώσει ολόκληρη την περιοχή με αντάλλαγμα την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι αντιτάχθηκε σθεναρά, τονίζοντας: «Οι Ρώσοι θέλουν ολόκληρο το Ντονμπάς – δεν το δεχόμαστε αυτό… Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Είτε με τη μορφή εκλογών είτε με δημοψήφισμα, ο ουκρανικός λαός πρέπει να έχει λόγο».
Η πρόταση για δημοψήφισμα έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να διεξαγάγει εκλογές εντός των επόμενων μηνών υπό την προϋπόθεση η Ουκρανία να λάβει κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.